Парното и топлата вода поевтиняват с до 6,5% от 1 април
Парното и топлата вода поевтиняват с до 6,5% от 1 април / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Парното и топлата вода поевтиняват с до 6,5% от 1 април
62958
Парното и топлата вода поевтиняват с до 6,5% от 1 април
  • Парното и топлата вода поевтиняват с до 6,5% от 1 април

Цените на парното и топлата вода ще паднат с между 3,8 и 6,5 на сто от 1 април, реши енергийният регулатор на закрито заседание. Най-малко ще е намалението за абонатите на „Топлофикация-София”, а най-голямо - за жителите на Бургас.

Очаквано и цената на природния газ се намалява с близо 4 на сто, като понижението е по-голямо от предложеното от енергийния доставчик „Булгаргаз”.

Понижението на цените ще се усети най-малко от софиянци, които от 1 април ще плащат с 3,8 на сто по-малко на „Топлофикация-София” и 3,1 на сто по-малко на „Софиягаз”. Най-голямото понижение е при абонатите в Плевен и Бургас, които ще получат по-ниски сметки с 6,5 на сто. За абонатите на ЕВН и на Далкия Варна, както и на „Топлофикация-Враца”, цените падат с близо 5 на сто, а в Казанлък - близо 6 на сто. Във Велико Търново цените ще са с 4 на сто надолу.

Решението на енергийния регулатор е за периода от 1 април до 30 юни. По закон цените на природния газ, съответно на топлинната енергия се променят на всяко тримесечие.

Преди дни шефът на „Булгаргаз” Димитър Гогов прогнозира, че за третото и четвъртото тримесечие няма да има сериозни промени в цената на синьото гориво. От енергийния регулатор обаче не поеха ангажимент за подобни прогнози, съответно дали и постановените от 1 април цени, ще останат валидни не само до края на юни, а и до края на годината.