Българинът по-често залага вещи, за да си плати сметките
Българинът по-често залага вещи, за да си плати сметките / БГНЕС
Българинът по-често залага вещи, за да си плати сметките
62957
Българинът по-често залага вещи, за да си плати сметките
  • Българинът по-често залага вещи, за да си плати сметките

Бедността се отрази и на заложните къщи. Хората все по-често залагат дребни вещи като телефони и сребърни накити, за да платят сметките си. Това показа проверка на Дарик в някои от централните софийски заложни къщи. Собствениците им разказаха, че желаещите да откупят вещите си, а и другите им клиенти, също намаляват.

Клиентите на заложните къщи залагат все по-дребни вещи. Намалят и посетителите, които откупват заложените стоки. Това разказват собственици на заложни къщи в центъра на София.

Илко Бранков например обясни: "Идват с по сребра за 2 лева, има такива, които идват със злато за доста големи пари. В момента се наблюдава наплив и на хора, които са имали пари, но кризата... Хора със скъпи коли идват и залагат. Злато по принцип - на залог на удобно, най-компактно за носене, защото е по-лесно да донесеш една златна гривна за 1000 лева, отколкото 42-инчов телевизор за тези пари".

От битовите вещи какво най-често се оставя?

Телефони, всеки има телефон.

Румен Михайлов обясни, че отскоро се наблюдава появата на търговци, които откупват заложени вещи и след това ги препродават в популярни сайтове за втора употреба.