Студентските съвети на ВУЗ се разграничиха от НПСС
Студентските съвети на ВУЗ се разграничиха от НПСС / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Ние, ръководствата на студентските съвети на уважавани висши училища в България напълно се разграничаваме и не подкрепяме предприетите от НПСС действия през последните дни.

Това се казва в позиция на студентските съвети на редица висши училища у нас, съобщиха от Софийския университет „Св. Климент Охридски”. От студентските съвети заявяват това, изхождайки единствено от желанието им да бъдат активни участници в изграждането на модерната визия на българското висше образование, както и достоен синдикален орган за защита правата на всички студенти и докторанти.

Всеобщата позиция е подписана от Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Техническия университет-София, МУ-София, МГУ „Св. Иван Рилски”, ЛТУ-София, ВТУ „Тодор Каблешков”, УниБИТ УАСГ. Като Студентският съвет на УАСГ заявява в декларация, че се разграничават и не подкрепят инициативата на Националното представителство на студентските съвети, свързана със създаването на движение „Орлов мост”. Недопустимо е НПСС да спекулира със студентското мнение. Въвличането на цялата студентска общност в движение „Орлов мост” поставя под въпрос убежденията и управленските способности на ръководството на НПСС.

„Поредицата от събития започна на 19.03.2013 г. на организационната среща в СУ за кампанията „Да изчистим България за един ден”. Много медии присъстваха на събитието, очевидно подведени от прессъобщение за събиране на ядосани студенти с радикални искания от безизвестното обединение „Бъдеще за успеха на младите” (БУМ).

И въпреки, че никой от присъстващите не знаеше за какво става въпрос, от председателя на НПСС Ангел Георгиев бе взето решение „да не се изпуска моментът”.

Ръководството на НПСС наистина така умело не изпусна „случайно” създалия се момент и толкова ловко борави с него, че за няколко дни цялата студентска общност се оказа въвлечена в нов „бум” - всеизвестното вече Движение „Орлов мост”.

В изказванията се заявява волята „ние, студентите, да бъдем ядрото на обединяваща гражданска структура, която да има легитимни представители във всички институции”. И се допълва: „затова създаваме Движение „Орлов мост”, което чрез нас, младите и политически неопетнени, да се противопостави на статуквото в България”. Извадени от всякакъв контекст, горните думи стоят адекватно, но на фона на обстановката, в която се изговарят, противоречията се появяват едно след друго.

Впоследствие стана ясно, че председателят на организацията, д-р Ангел Георгиев, в качеството си на гражданин, посредством личен приятел само е запазил името, а движението предстои да се учреди. Това на практика представлява спекулиране с волята на студентската общност и я обвързва с формалното участие в и подкрепа на едно гражданско движение. Всичко това се случва под иначе добрия претекст за разпространяване и привличане на общественото внимание върху студентските проблеми.

В същото време обаче студентската общност заедно с отделните Студентски съвети, напълно не е в течение с логиката на случващото се, стават на практика средство за легитимиране на движението, без с тях да са съгласувани и координирани тези ходове. А сцената, на която тези ходове се разиграват, вече не е вътрешноакадемична, а политическа. И всичко това се върши еднолично от ръководството на НПСС, категорични са в позицията си студентските съвети.