Представиха техническия проект за Националното хранилище за РАО
Представиха техническия проект за Националното хранилище за РАО / ДП РАО

Техническият проект за изграждане на бъдещото Национално хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци бе внесен в Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци".

Цялостният пакет с документация за строителството на съоръжението е с внушителен обем от 46 папки, съдържащи 18 отделни части. Проектът е изготвен от международен консултант - джойнт венчър, воден от Westinghouse Electric Spain в партньорство с DBE Technology, Германия и ENRESA, Испания, който бе избран след процедура за избор на изпълнител по правилата на Европейската банка за възстановяване и развитие. В работата са включени и български подизпълнители - „КК - проект" и „ЕQЕ - България".

Експертите в ДП РАО незабавно пристъпиха към преглед на проекта, като през м. април е определено провеждане на Експертен технически съвет, на който ще бъдат представени техните становища. Копие от документацията е предоставена и на международния консултант по проектите, финансирани от Международен фонд „Козлодуй", който също има ангажимент за подпомагане на дейностите по НХ РАО.

За анализ на проекта са привлечени и независими висококвалифицирани български експерти и учени по различните аспекти на проекта и всеки един от тях ще предложи експертиза в своята област на специализация. Така ДП РАО ще гарантира най-добрия и безопасен вариант за строителство на депото, което е със статут на национален обект.

След като становищата на експертите бъдат оповестени се очаква проектантът в кратки срокове да извърши необходимите корекции и да предложи финална редакция. Паралелно с анализа и оценката на техническата документация за изграждането на НХ РАО се провеждат и други планирани дейности, свързани с проекта. През април предстои работна среща с изпълнителите на радиационния и хидрогеоложкия предексплоатационен мониторинг.

Във финална фаза е и процедура по избор на изпълнители за независим надзор: по Закона за устройство на територията - за съответствие на проекта с изискванията на закона; по изисквания на Агенцията за ядрено регулиране - за анализ на Доклада за междинната оценка на безопасността и съответствие с правилата за ядрена безопасност.

„Общият напредък по проекта в планираните срокове ни дава основания да се смятаме, че ще бъдат изпълнени предписанията на Националната стратегия за управление на ОЯГ и РАО и първият етап на Хранилището ще бъде построен в график - в края на 2015 г.", коментира Дилян Петров - изпълнителен директор на ДП РАО.