Граждански избори за кандидати за депутати прави ДНЕС
Граждански избори за кандидати за депутати прави ДНЕС / Влади Владимиров, Дарик Кюстендил

Гражданско движение „ДНЕС" организира първите по рода си граждански избори за народни представители в България. Те ще се проведат в Кюстендил, Дупница, Сапарева баня, Рила, Кочериново, Бобошево. Целта е да бъдат издигнати кандидати за народни представители в 42-рото НС, посочени от гражданите в България. Номинирането ще става в офиса на ДНЕС- Кюстендил, при лошо време или на площад "Велбъжд", от 1- 3 април.

„Тези избори са отговор на необходимостта гражданското общество да получи реално представителство в българския парламент, както и в отговор на протестите на голяма част от гражданите срещу монополите, социално-икономическата и политическа ситуация в страната", заявиха Ася Манушкина и Огнян Иванов от движението.

От Движението подчертаха, че нямат политически амбиции, но законите на държавата не предоставят друга форма за реално гражданско участие в управлението на страната, освен явяването на парламентарни избори. За целта от ГД „ДНЕС" са изпратили писма до 48 партии да предоставят 100% своите листи за избраните от гражданския вот кандидати.

Номинираните за граждански вот трябва да отговарят на стриктни условия, сред които: да не са осъждани; да не са бивши и настоящи народни представители, министри и зам. министри, активисти и участващи в ръководни органи на партии; сътрудници в бившата ДС.

Общинските избори ще са на 4- ти април, като Кюстендил ще излъчи 5 имена, а останалите общини по 3. На 5- ти април в областния град Кюстендил ще се гласува за всички номинирани от общините кандидати за депутати.

Приемната на „ДНЕС" ще бъде отворена за гражданите и там те ще могат да дават предложения, които ще се обработват от Експертен борд и ще бъдат включени в гражданска платформа. Така чрез широк експертен консенсус ще се прецизират приоритетите на гражданските кандидати и ще се изготви подробен план за решаване на неотложните проблеми в България

За изрядното протичане на гражданския вот и за осигуряването на прозрачност на процедурите на национално ниво ще следи "Борд за гражданско доверие", сформиран от общественици с утвърдена репутация.