До два месеца обявяват конкурс за ново ръководство на Топлофикация
До два месеца обявяват конкурс за ново ръководство на Топлофикация / снимка: Sofia Photo Agency, архив
До два месеца обявяват конкурс за ново ръководство на Топлофикация
62950
До два месеца обявяват конкурс за ново ръководство на Топлофикация
  • До два месеца обявяват конкурс за ново ръководство на Топлофикация

До два месеца Столичният общински съвет трябва да обяви конкурс за избор на ново ръководство на "Топлофикация". След дълъг дебат и отправяне на нападки между общинските съветници, беше гласувано в двумесечен срок председателят на СОС Елен Герджиков да внесе доклад, с който предлага обявяването на публичен подбор на ръководствтото на дружеството. В доклада трябва да бъдат включени бизнес задачата и критериите за този подбор.

До решението се стигна след близо два часа спорове кой е най-удачният вариант за бъдещето на дружеството. Общинските съветници от БСП са внесли доклад, с който искат цялостна промяна в ръководството на "Топлофикация", като първа точка в него е премахването на изпълнителния директор Стоян Цветанов.

По думите на общинския съветник от БСП Жельо Бойчев, трябва да се намери виновникът за разминаването в сметките на абонатите: "Считам за ненормално втора поредна година да се получава разминаване и грешки в сметките и в крайна сметка виновници и потърпевши за това да няма. Когато започнем да правим множеството проверки, се оказва, че виновник винаги е студеното време, некоректните съседи. И редица други причини, но не и в нас или ръководството на дружеството", обясни той й добави: "В момента Общинският съвет, според нас, е изправен пред тази ситуация, в която той ясно трябва да покаже, че е направил изводите от това, което се е случило в дружеството, разчел е исканията и на хората.... И да се опитаме да изберем едно ново ръководство".

По думите на кмета на София Йорданка Фандъкова е много важно критериите и бизнес задачата да бъдат изготвени от външни експерти и отхвърли варианта за приватизация на дружеството. "За мен е много важно да се вземе решението, че ще се проведе. Тук съм категорична, в същото време трябва да се заложат такива условия. Става въпрос за едно огромно стратегическо дружество. Не можем по автобиография да преценяваме и да взимаме тези решения. Ако има ясен срок, мисля, че няма как да не се изпълни. Трябва да стане наистина професионално, за да не сме след една година в същата ситуация и да обсъждаме поредния директор, който всъщност е довел дружеството до ситуация, в която да се обясняваме от сутрин до вечер", обясни Фандъкова.

Общинските съветници не се ангажираха да назоват конкретна дата за провеждането на конкурса за избора на новото ръководство на "Топлофикация - София".