УЕФА ратифицира в София важно предложение срещу расизма
УЕФА ратифицира в София важно предложение срещу расизма / БГНЕС

Изпълнителният комитет на УЕФА поиска на днешното си заседание в София играчи да разкриват за расистки забележки и коментари на свои съотборници.

Изпълкомът ратифицира днес предложение за борба с расизма, представено от Съвета за стратегия в професионалния футбол, който е ръководен от самият Мишел Платини. Бяха поискани по-тежки наказания за провиненията, но ключова роля в борбата трябва да имат самите играчи.

„На заседанието бе приета резолюция в борбата срещу расизма. Резолюцията подкрепя 0 толерантност към расизма и се фокусира върху превенцията й. Става задължително за всички национални федерации да прилагат по-строги мерки срещу проявите на расизма. Има напътствия и към съдиите относно насоките към 2009 година при проявите на расизъм“, коментира генералният секретар на УЕФА Джани Инфантино.

„В случай, че расистките инциденти не спрат мачът ще бъде прекратен, след което съдията ще прибере двата отбора в съблекалните. Ще има предупреждение към феновете да спрат с расистките обиди и мачът отново ще бъде подновен. Ако отново има расистки обиди съдията отново ще прибере двата отбора в съблекалните.“

„При трети инцидент то тогава реферът отменя мача. Мачът спира и всички си отиват в къщи, което ще има дисциплинарни последствия и дори служебна загуба за отбора, чиято агитка е отговорна за случилото се. Органите на реда не трябва да допускат лица, които проявяват расизъм по стадионите. Всички лиги заклеймиха расизма“, каза още той.