Мениджър за един ден в областна администрация
Мениджър за един ден в областна администрация / Областна управа

Областна администрация подкрепи и тази година националната инициатива "Мениджър за един ден".  Заинтересовани от работата на държавната администрация, ученици от Професионалната гимназия по туризъм и Професионалната гимназия по икономика участваха в работния процес в Габрово. Преди обаче да се запознаят с отделните звена,  младежите научиха що е това държавна администрация, какви са функциите и правомощията на Областния управител, как се осъществяват политиките на регионално ниво и как работят общата и специализираната администрация. С особен интерес всички те се запознаха с експертите в областна администрация, които споделиха своя опит и въведоха в работата си своите млади колеги. Първоначално учениците бяха разпределени съгласно своите интерес, след което на ротационен принцип преминаха през всяко едно звено. Особен интерес предизвикаха електронния документооборот в администрацията, проектите, по които се работи, управлението на държавната собственост и работата на юрисконсултите.

В края на посещението учениците проведоха среща с Областния управител, който им благодари, че са проявили интерес към областната администрация и отговори на техните въпроси, свързани с неговия професионален път и политиката. Учениците определиха като положителна тенденция включването им във институции и фирми чрез различните  стажантските програми и практики. По време на разговора беше повдигнат въпроса за цените на ученическите карти за пътуване като молбата на всички, които ползват такива, за да ходят в други населени места да учат е да се преразгледа начина, по които се определят цените им.

В края на срещата Областният управител връчи на всеки един „Мениджър за един ден" сертификат и им пожела упоритост и успех в кариерното развитие.

Оценка за подобен род инициативи е коментарът на част от участниците, че след ползотворните срещи с експертите  са се убедили в каква насока ще продължат образованието си, както и че днешният ден е бил изключително полезен за тях в това отношение.