Акад.Георги Марков представи новата си книга в Сливен
Акад.Георги Марков представи новата си книга в Сливен / Областна администрация Сливен

Официално бе представена днес новата книга „България в Балканския съюз срещу Османската империя 1911 - 1913"  на директора на Института по история към БАН акад. Георги Марков. Изданието е  посветено на едновековния юбилей от Одринската епопея.

Акад. Марков сподели пред аудиторията, че е автор на 16 книги по време на дългогодишната си научна кариера, но тази е любимата му, при това не защото е последна. Той я посвещава на дядо си, който загива на фронта в Балканската война едва на 34 години. „Политиците трябва да си гледат политиката, а да оставят анализа на историческите процеси на историците", заяви той. Академикът цитира Чърчил, че истинският държавник е този, който мисли за поколения напред.

Иван Гранитски беше в качеството си на водещ на срещата, на която присъстваха областният управител на Сливен Марин Кавръков, заместник-кметът Иван Славов, заместник-председателят на общинския съвет Иван Иванов, директорите на музея и галерията Георги Кюпчуков и Даниела Ненчева, интелектуалци и ученици от ПМГ „Добри Чинтулов".

В края на срещата историкът раздаде автографи и благодари на сливенската общественост за проявения интерес към неговото творчество.