Кметът на Шумен определи искането за оставката му, като неприемливо
Кметът на Шумен определи искането за оставката му, като неприемливо / Дарик--Шумен
Кметът на Шумен определи искането за оставката му, като неприемливо
62946
Кметът на Шумен определи искането за оставката му, като неприемливо
  • Кметът на Шумен определи искането за оставката му, като неприемливо

Кметът на Шумен Красимир Костов определи искането за оставката му, като опит да се яхне вълната на преднамерени политически претенции и да се промени затихващата подкрепа към един политически субект. „Не приемам това да става за сметка и със спекулация по основни и остри за общината и града проблеми, какъвто е този с ТЕЦ-Шумен", подчерта Костов, по време на кратък брифинг по повод исканата му оставка.

Градоначлникът обобщи ситуацията с „Топлофикация"-Шумен, започвайки още от трите неуспешни опита за приватизация на дружеството по времето, когато то бе държавна собственост. Костов не прие обвиненията, че е той е причината за източването на ТЕЦ-а.

„Спомням си ноември 2009 г., когато спряха газта на ТЕЦ-а и се наложи да търся помощта на премиера Бойко Борисов, г-жа Русева тогава не търсеше помощ и не бе активна", подчерта кметът. По думите му, имало е два варианта за бъдещето на топлоснабдителното дружество - или то да остане държавно и ликвидирано или той като кмет, отговорен за проблемите на града, да потърси възможност за инвеститори.

„По време на всички тези проблеми и действия държахме в течение медиите и общинския съвет", каза още Костов. Той допълни, че в продължение на четири месеца е работено по договора с „Титан Пауър". „Решението тогава бе взето с 34 гласа от общинския съвет, тогава председател бе г-жа Русева", поясни още Костов. Той допълни, че след като е станало ясно, че той няма да се осъществи кметът веднага е внесъл пред местния парламент искането за разтрогване на контракта.

„Винаги съм бил отговорен и в активна позиция да се реши този проблем. Ако бях скръстил ръце и бях оставил без да търся решение на проблема  „Топлофикация" сега дружеството щеше да е ликвидирано и аз нямаше да имам проблем", подчерта градоначалникът, допълвайки, че мотивът му е бил търсене на решение.

„Считам за крайно неуместно моите усилия, енергия да преследвам решаването на този важен за Шумен проблем да бъдат оценявани по този начин и да предизвикват такава претенция, каквато г-жа Русева предявява, тъй като ние тогава партнирахме - аз като кмет, тя като председател на общинския съвет", категоричен бе градоначалникът. Той допълни, че искането му е било искрено и е търсил всякакви възможности, за спасяването на топлоснабдителното дружество. „Именно за това считам тази претенция за неприемлива", каза още веднъж той.