Повечето хора, които посягат сами на живота си, са с психичен проблем
Повечето хора, които посягат сами на живота си, са с психичен проблем / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Повечето хора, които посягат сами на живота си, са с психичен проблем
62940
Повечето хора, които посягат сами на живота си, са с психичен проблем
  • Повечето хора, които посягат сами на живота си, са с психичен проблем

Между 75 и 95 % от хората, които посягат на живота си, се оказват с психичен проблем. Останалата част обаче са здрави. Това обясни в интервю за Дарик психиатърът д-р Владимир Наков от сектор „Психично здраве” към Националния център по обществено здраве и анализи. Експертът е убеден, че проблемът със самоубийствата не може да бъде повлиян от единични мерки. За целта била нужна дългосрочна програма, в която да бъдат вложени много ресурси и която да координира всички дейности.

В голяма част от държавите, в които са разработени програми срещу самоубийствата, опитите за такива са намалели с впечатляващи проценти, посочи експертът.

„За Унгария е 43%, но това е дългосрочна перспектива, тя няма как да бъде видяна към настоящия момент. Т.е. не може да се очаква, че ще бъдат вложени ресурси и на следващата година ще има отчетени позитивни резултати”, обясни той.

Наков уточни, че подобни програми не трябва да бъдат прекъсвани, тъй като до две години след спирането им тревожната статистика се възвръща. „Не е само нашата програма, която не функционира. Не функционира и програмата за психично здраве, тя приключи 2012 г. отделно от това имаше една програма за психично здраве на жителите на София, за която също няма никаква информация - дали се финансира, дали има някакви дейности”, коментира Наков.

По въпроса за предприемането на определени мерки срещу случаите, в които хора посягат на живота си, експертът допълни, че тези мерки могат да са полезни само ако бъдат координирани по между си.

„Може да се измести фокуса. Ние ще прекратим достъпа до високи места, до леснозапалими течности, но фокусът ще се премести към огнестрелно оръжие, обесване. Другото, което изглежда добре, но вероятно няма да проработи, е лечение на психичните заболявания и подобряване на достъпа до психиатричните служби. Това са първите мерки, с които трябва да се започне. Но не достъпът до стационарна психиатрична служба, а служби, които са изнесени в общността”, обясни още експертът.

Повече по темата очаквайте в петък в предаването „Дарик кафе”