Предлагат монополите да бъдат задължени да предоставят нужната информация на гражданите
Предлагат монополите да бъдат задължени да предоставят нужната информация на гражданите / снимка: БГНЕС, архив
Предлагат монополите да бъдат задължени да предоставят нужната информация на гражданите
62930
Предлагат монополите да бъдат задължени да предоставят нужната информация на гражданите
  • Предлагат монополите да бъдат задължени да предоставят нужната информация на гражданите

Да се променят законите така, че монополите в сферата на енергетиката, комуникациите и битовите услуги да бъдат задължени да предоставят нужната информация на гражданите. Това предложиха от „Програма достъп до информация” при представянето на годишния си доклад за достъпа до информация у нас.

Александър Кашъмов заяви, че според настоящото законодателство дори и държавните дружества като НЕК и БЕХ не са длъжни да предоставят информация на граждани.

От организацията предложиха да има и централизирана институция, която да следи дали другите институции спазват закона за достъп до информация.

В годишния доклад „Програма достъп до информация” са проверили над 400 институции, одитирани през 2012 година. Гергана Жулева, шеф на ПДИ, обясни, че жителите на Варна търсят най-често информация и затова, според нея, неслучайно и там са били най-големите протести.

Александър Кашъмов обясни какви са най-честите злоупотреби на институциите в отказа им да предоставят информация. Голяма част от институциите през 2012 година са отказвали на гражданите да изпращат информация по е-mail. Също така се наблюдава и хаос в публични регистри, като например цялото законодателството в България все още не е качено в интернет. Също така липсват адекватни санкции и контрол върху институциите, които отказват да предоставят информация. Затова от програма достъп до информацията предлагат да има санкции на институции, които не качват документи онлайн и също така да има централизиран орган, който да следи за това дали други институции спазват закона за достъп до информация.

Голяма част от питанията, които са отправили българските граждани към институциите през 2012 година, са в областта на монополите и енергетиката. Затова от програмата предлагат да се измени законът, който да задължи монополи, в които няма държавно участие, също да предоставят информация.