Банките в Кипър отвориха врати, огромни опашки се извиха пред тях
Банките в Кипър отвориха врати, огромни опашки се извиха пред тях / снимка: Reuters

Банките в Кипър отново започнаха работа, след като преди 12 дни бяха затворени в очакване на спасителния план за кипърската икономика, предаде АФП. Десетки хора оформиха дълги опашки и очакваха 6-часовия работен ден на банките, за да изтеглят пари или да извършат парични преводи.

Финансовите институции в Кипър бяха затворени, за да се предотврати изтичане на капитали от спасения от фалит остров. Асоциацията на банките призова кипърските граждани да „проявят търпение и разбиране" на гишетата, обслужвани от банкови служители днес.

Около 50 души чакат пред „Банк ъф Сайпръс" в центъра на Никозия. Пред други клонове на банката се извиват опашки от около десетина души.

Пред Кипърската народна банка, която се намира на главната пътна артерия в кипърската столица, около 12 клиенти очакват отварянето на вратите, предава агенция Фокус.

„Днес ще бъде лош ден. Много обиди ще бъдат изречени, хората са бесни", казва един от чакащите.

Охранителите на банките, някои от които въоръжени, са разположени пред местните и чуждестранните клонове в столицата - гледка, която се вижда за първи път в страната.