Възможно е намаление на процента съфинансиране в програмата за саниране на жилища
Възможно е намаление на процента съфинансиране в програмата за саниране на жилища / БГНЕС

Еврокомисарят по регионалното развитие Йоханес Хаан се е ангажирал да съдейства за увеличаване на процента на безвъзмездната финансова помощ, отпускана за подобряване на енергийната ефективност на сгради. Това съобщи вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева, която се срещна с Хаан по време на посещението на българската правителствена делегация в Брюксел. Ще се опитаме да го увеличим още през този програмен период, обясни Захариева, и припомни, че подобряването на енергийната ефективност е най-сигурният начин за намаляване на сметките за ток и парно.

Към момента размерът на безвъзмездната помощ е 50 процента от стойността на проекта за енергийна ефективност. Вицепремиерът посочи, че досегашната програма за енергийна ефективност е действала трудно, заради финансовите проблеми на хората, които трябва да осигурят съфинансиране при санирането на жилищата им.

Бъдещото изпълнение на програмата ще осигури работни места за много хора, обясни още Захариева, и уточни, че около 100 хиляди души от строителния сектор са безработни.