В Г. Оряховица стартира националната кампания Опознай родния край
В Г. Оряховица стартира националната кампания Опознай родния край / снимка: Община Горна Оряховица

Кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев символично връчи на директорите на училищата туристически пътеводители на Великотърновска област. Това стана по време на импровизирана церемония в зала №1 на Общината, на която присъстваха ученици, директори и представители на учебните заведения. Така на практика в Горна Оряховица бе даден стартът на националната кампания „Опознай родния край", насочена към популяризиране на българското културно-историческо наследство.

Целта на кампанията е да стимулира ученическия туризъм и здравословния начин на живот сред подрастващите, да поощри децата и младежите да опознаят природните и културните забележителности на България. Сред обектите на националната кампания са културни, исторически археологически, архитектурни паметници с национално и регионално значение. Включени са забележителни исторически местности, архитектурни паметници, храмове и манастири показващи една малка част от богатото културно-историческо и природно наследство по българските земи от дълбока древност до наши дни.

Туристическите пътеводители ще бъдат раздадени на всички ученици от училищата в Община Г. Оряховица. Книжките са част от кампанията, която се осъществява в партньорство с областните управи, под патронажа на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Туристическият пътеводител включва 17 нови туристически маршрута, обхващащи най-значимите туристически и културно-исторически обекти в областта. Във всеки от маршрутите има посочен обект, в който посетителите могат да поставят марка и печат на обозначеното място. С номер 13 е туристическият маршрут на Община Горна Оряховица, който включва три обекта: Исторически музей, манастир „Св. Пророк Илия" и Екопътека „Камъка". Присъстващите в залата получиха повече информация за обектите от горнооряховския маршрут от уредника в Историческия музей Пламен Мадемов.

Печат и марка след като бъдат посетени и трите обекта ще се поставят в сградата на Историческия музей.