Общини, села и детски градини получават от 5-10 000 лв. от ПУДООС
Общини, села и детски градини получават от 5-10 000 лв. от ПУДООС / Дарик- Кюстендил,архив

Община Кюстендил ще получи 10 000 лв. за възстановяване на зона за отдих в кв. "Запад" от ПУДООС- Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. Проектът ще бъде финансиран по Националната кампания "Чиста околна среда", след обявен конкурс на тема - "Обичам природата и аз участвам".

До 10 000 лв. ще получат проекти на кметствата в Таваличево, Копиловци, Граница и Багренци. Класирани са два проекта на община Сапарева баня, като ще бъдат реконструирани детски площадки и велоалея в ОДЗ "Св. Анна".

Детски кът и зона за отдих ще бъдат изградени в дупнишкото село Яхиново, а в Бобошево ще бъде ремонтирана детска площадка, като е предвидено и озеленяване. Одобрени от ПУДООС са 246 проекта за цялата страна, от подадени 1147.

До 5000 лв. ще получат по спечелените си проекти три детски градини в Кюстендилска област. Това са: ОДЗ "Славейче"-Кюстендил, ЦДГ №6 "Зора"- Дупница, ОДЗ "Д-р Тодорка Миладинова"-Рила. Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда ще финансира 59 проекта в страната от подадени 603.

652 училища и Обединени детски комплекси в страната кандидатстваха с проекти на тема - "Обичам природата и аз участвам", до 5000 лв. ще получат 67 от тях, като не е класиран нито един проект от училище от Кюстендилска област.

"Полученият изключително голям брой проектни заявления, над 2400, показва Вашата огромна ангажираност както към околната среда, така и към промяната на мисленето и оформяне на позитивната нагласа в обществото ни към това как животът и заобикалящата ни среда да бъдат не само красиви и комфортни, но и възможно най-екологични, щадящи и мислещи за нашата природа", се казва в съобщение на Министерството на околната среда и водите и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.