Регионален исторически музей - Русе ще представи сборник „Сексагинта Приста и околността“
Регионален исторически музей - Русе ще представи сборник „Сексагинта Приста и околността“ / netinfo

Том 15 от Известия на Регионален исторически музей – Русе, посветен на XXII Световен Лимес конгрес, на който Русе бе домакин през септември 2012 г., ще бъде представен в четвъртък, 28 март 2013 г. от 18.00 часа в Историческия музей, пл. „Ал. Батенберг“ 3 от специалистите на музея.

Том 15 от Известията на Русенския музей е озаглавен „Сексагинта Приста и околността“ (Sexaginta Prista et Vicinia). Сборникът включва осем статии, отнасящи се пряко до проучванията в Сексагинта Приста. Засегнати са темите за първия военен лагер, носещ името Сексагинта Приста; за строителната керамика от Сексагинта Приста, за вносната луксозна керамика - terra sigillata, за монетите, открити при разкопките; за късноримската крепост Сексагинта Приста и средновековното селище, разположено над развалините й.

Сборникът съдържа още пет статии, които се отнасят до резултатите от проучването на надгробната могила при гр. Опака, област Търговище; за монетна находка от с. Голяма вода, област Разград; за част от колективна монетна находка от Разградско, средновековни находки от проучванията в Тримамиум през 2006-2009 г., както и обобщаваща статия за етническата и социална принадлежност на войниците в Долна Мизия през епохата на Принципата.