Кирил Йорданов: Бургас е новосъчинена и къса приказка без хепиенд
Кирил Йорданов: Бургас е новосъчинена и къса приказка без хепиенд / Sofia Photo Agency, архив

Бургас е единствената новосъчинена и къса приказка на доскоро управляващите, в която планираният хепиенд много бързо ще се промени. Достатъчно е само разказвачът да спре кранчето на парите от републиканския бюджет, които щедро се лееха по черния бургаски пясък. Това пише в пореденото отворено писмо до варненци кметът в оставка Кирил Йорданов, макар че разпространеното вчера беше наречено от самия него "последно". В новото си последно послание той казва, че Варна не е запуснат бостан, а сложен градски организъм, работил и развивал се при ясно определени и разумни правила. „Определението „Варна - занемарен град” е измислено, пришито на гражданите и използвано срещу мен. И в този момент е достатъчно варненци да излязат от града си, за да видят другата част на България, за да разберат истинските болки на другите хора, проблемите на другите градове”, казва Йорданов.

В писмото, дълго няколко страници, градоначалникът в оставка не пропуска да изброи заслугите си за развитието на града.  Освен с уникалната социалната програма, строителството на нови училища и детски градини,  ледената пързалка в „Младост” Йорданов се гордее и с „новите градски улици и булеварди, десетките разширени кръстовища, съвременните светофарни уредби”. „Създадена бе нова организация на движението, залагаща на строителството на еднопосочни улици и кръгови кръстовища. Отдавна бяха изградени  “джобове” в тротоарната площ, предназначени за автобуси и автомобили, във връзка с които само преди седмица! софийска телевизия възкликна с откривателско простодушие, че в София за първи път в държавата ни започва изграждането им...”, допълва Йорданов.

Той отново отправя персонални критики към Борислав Гуцанов, като този път заклеймява и варненската структура на БСП. Въпреки че три мандата беше подкрепен от социалистите, Йорданов заявява, че през последните 23 години във Варна те не са печелили избори. „Тъй като с избори не могат да дойдат на власт - поне във Варна това никога през последните 23 години не е било възможно, схемата е проста: първо, създаване на революционна ситуация; второ, възсядане на вълната; трето, набелязване на класовия враг; четвърто, вероломно и безпринципно търсене на съюзници; пето, преврат; шесто, овластяване и унищожаване на съюзниците, за да не делят властта с никого...”, пише Йорданов.

Според него Варна е попаднала в в главоломна низходяща спирала, краят на която не се вижда. „Т. нар. инициативни комитети, лидери, вождове, организатори – не зная вече как точно да ги наричам, си въобразяват, че техният звезден час е ударил. Но не разбират, че високо стоящите кукловоди и техните варненски маши - Борислав Гуцанов и Веселин Марешки, скоро ще им “спрат кислорода” и ще ги изхвърлят от пистата”, допълва кметът в оставка.

„Питам се – къде са днес хилядите варненци, които години наред получават социални услуги, личен асистент, ученическо здравеопазване, издават книги, създават филми, организират изложби, научни конференции, участват в национални и международни форуми, получават стипендии – какво ли още не, благодарение на община Варна? Или техните гласове, понеже не могат и не желаят да крещят по улици и площади – под достойнството им е, се стопиха в озверелия хор на 200 платени певци?”, пита Йорданов.

Той отхвърля обвиненията за злоупотреба за 1,5 милиарда лева. „Явно, пишещите и говорещите тези безумия, са стигнали до такива изчисления в мечтите си за собствените им пропуснати ползи”, коментира кметът в оставка и допълва, че всички зелени движения са създадени като креатура именно на застрояващите Морската градина. „Този факт е добре да се знае. А бомбастичните един милиард и половина лева, които се спрягат от известно време, не са нищо друго освен химерата, към която тези хора бяха протегнали ръце”, добавя Йорданов.