Пенсионерка иска НЗОК да й върне парите от здравни осигуровки, за да си плати лечението
Пенсионерка иска НЗОК да й върне парите от здравни осигуровки, за да си плати лечението / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Пенсионерка иска НЗОК да й върне парите от здравни осигоривки, за да си плати лечението
62844
Пенсионерка иска НЗОК да й върне парите от здравни осигоривки, за да си плати лечението
  • Пенсионерка иска НЗОК да й върне парите от здравни осигоривки, за да си плати лечението

Пенсионерка, страдаща от рядко заболяване, иска Националната здравноосигурителна каса да й върне парите, които цял живот е внасяла за здравни осигуровки, за да може с тях да заплати своето животоспасяващо лечение. Това става ясно от думите на 63-годишната Райна Балева, която в отворено писмо призовава шефа на касата д-р Пламен Цеков да дари от личните си средства, за да спаси нейния живот. Причината е, че лечението на пациентката, което касата не покрива, възлиза на 1400 лева на месец, а пенсията й е в размер на „унизителните" 141 лева.

Преди година Райна Балева я сполита изключително рядкото автоимунно заболяване Синдром на Фелти, което предизвиква вторичен имунодефицит. Пред Дарик Владимир Томов от Националния алианс на хората с редки болести коментира, че в пациентската организация дори нямат информация за това заболяване: „Тъй като няма други пациенти, които да са в Алианса. Може би е от тези, които са екстремно редки".

По време на пребиваването си в болниците обаче Балева установява, че ако се прилагат необходимите лечебни процедури, тя може да продължи пълноценния си начин на живот и да се чувства добре. В писмото си тя се пита по каква логика е наредено първичният имунодефицит да получава лечение от касата, а вторичният - не?

Виновна ли съм, че причинител на моя имунодефицит не е вирусът на СПИН, защото ако беше, щях да имам безусловно право на лечение, посочва пациентката. Тя е убедена, че когато касата й отказва лечение, губи много повече, защото всъщност на по-късен етап ще заплати за многобройните усложнения, които ще настъпят.

Според Томов, когато един пациент с рядко заболяване твърди, че за него има лечение, е в правото си да поиска това лечение да му бъде покрито. Друг бил въпросът дали нужното лекарство е регистрирано на родния пазар: „Просто периодът, в който би трябвало тя да получи съответното лечение, доста се удължава с наредба 38, поставя една преграда. Пациентката трябва да чака първо да влезе във въпросния списък на НЗОК, а разписването на този списък е в ръцете на здравния министър и е регламентирано да става веднъж годишно".

Така се стига до момента, в който 63-годишна пенсионерка открито заявява, че държавата е длъжна да намери достатъчно пари за лечението на своите граждани, така, както ги намира с лекота за субсидиите на партиите. Останалото Балева описва като дискриминация.

„От друга страна всеки излиза, че е невинен, а пациентът изведнъж се оказва, че е починал и няма нито един виновен", добави още Томов.