Събарят крайбрежен ресторант заради „Алея Първа”?
Събарят крайбрежен ресторант заради „Алея Първа”? / Дарик Варна

Ресторант „Буната”, който се намира на крайбрежната алея във Варна, до дни може да изчезне. Регионалната дирекция за строителен контрол е издала заповед в сряда – 27 март, багери да дойдат и да съборят заведението. Това разказа на специална прескоференция собственикът на ресторанта Иван Киров, според когото в основата за това решение стои „Холдинг Варна”.

По думите на Киров претенциите към ресторанта започват през 2008 г., когато от ДНСК е издадена заповед за премахване на „незаконен строеж” – ресторант „Буната”. Това се случва близо 20 години след изграждането на обекта, който работи от 1992 г. Според Киров единствената причина строителният контрол да поиска това е зараждащата се идея за Алея Първа. „Държавата тогава мачка и размахва заповеди за събаряне, работейки в полза на частното дружество, което иска да установи монопол над крайбрежната алея”, коментира Киров.

Според него аргументът на държавните институции да предприемат тази стъпка е, че ресторантът е построен върху терен изключителна държавна собственост, т.е. морския плаж.

„Атакувахме това решение в съда. Направената съдебно-техническа експертиза доказа, че теренът, върху който е построен ресторантът, е урбанизирана територия по одобрена кадастрална карта с ПУП. Според експертите теренът не попада в обхвата на Акта за изключителна държавна собственост, издаден през 2009г.”, разкри Киров.

Наред с това земята е частна собственост. „През 2008 г. с Иван Станчов станахме съсобственици, за което имам необходимите документи”, добави собственикът на крайбрежния ресторант. Бившият министър на външните работи, който също присъства на пресконференцията, потвърди казаното от Киров.

"През 2008 г. ние (аз и Марин Митев - б.а.) бяхме във вилата на Иван Станчов, когато той каза, че ще купи имота. Така и до ден-днешен Митев сделка не е направил, защото той може да го вземе по другия начин", отбеляза Киров.

„Дори и държавата да е изключителен собственик на земята, считано от 1 януари 2008 г., когато влиза в сила Законът за устройство на черноморското крайбрежие, тя е трябвало да започне процедура по отчуждаване на имота на Иван Киров. Но държавата не предприема подобни действия, защото няма акт за собственост. Така две съдебни инстанции отхвърлят претенциите на държавата”, каза още Киров.

Следващите атаки идват от регионалната дирекция за строителен контрол, която на няколко пъти издава заповеди за премахване на обекта, тъй като бил „незаконен”. „Заведох съдебни дела, които спечелих. Според магистратите заповедите за събаряне са незаконни”, добави бизнесменът.

Той не скри разочарованието си от противоречивите действия на РДНСК. „Първо даде разрешение за ползване, след това издаде заповед за премахване на ресторанта, която по-късно сам си отмени. И така цели три пъти”, сподели Киров.

„Крещящо противоречие има и между действията на длъжностни лица в общинската и държавната власт. Община Варна издава разрешение за строеж, акт за узаконяване, а след 15 години РДНСК счита, че тези актове са незаконни”, сподели собственикът на „Буната”.

Последната заповед на РДНСК е на базата на решение на Върховния съд от януари, според което ресторантът е незаконен. Определението не подлежи на обжалване.

Киров разкри, че е имал поставен срок до 26 февруари доброволно да събори обекта. „Багерите първоначално трябваше да влязат на 6 март, но решението беше отменено. Тези дни случайно разбрахме за намеренията на строителния контрол”, допълни Киров, който възнамерява да заведе дело в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Освен срещу Марин Митев той отправи критики и срещу бившия депутат Емил Радев, областния управител Коста Базитов и предшественика му Данчо Симеонов. Обвинения имаше и към шефката на кадастъра Красимира Божкова и Галин Баев, шеф на РДНСК за Североизточен район.