Мъж опита да се запали пред президентството
Мъж опита да се запали пред президентството / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Мъж опита да се самозапали пред президентството в столицата днес около обяд, съобщиха от МВР.

Мъжът е на възраст около 73 години. Полицаите, които дежурили около сградата, разбрали, че мъжът има намерение да се запали и опитът му бил осуетен. В него е открита тубичка с бензин. Мъжът е отведен в Първо РУП за разговор с психолог.

Петима души се самозапалиха в рамките на един месец. Четирима починаха, един от тях е жив и е приет в "Пирогов".

Първият случай на самозапалил се в страната, след бунтовете, бе на 18 февруари на 26-годишния Траян Маречков в центъра на Велико Търново. Той почина. Вторият беше 36-годишният Пламен Горанов от Варна. Той почина на националния ни празник - 3 март около 20 часа от полиорганна недостатъчност, припомня БГНЕС.

53-годишният Венцислав Василев се самозапали в сградата на община Раднево на 26 февруари. Когато влязъл в сградата на общината мъжът се обърнал към служителката на пропуска и казал: "Искаш ли да се запаля", след което лумнал в пламъци. На 10 март Венцислав Василев почина от тежките изгаряния.

52-годишният Димитър Димитров се запали на 13 март пред президентството. Той е с 25% изгаряния на цялата глава, шията, гърдите и пръстите на двете ръце и с опасност за живота в "Пирогов".

На 22 март почина самозапалилият се на стадиона в силистренското село Ситово 40-годишен Тодор Йовчев. Мъжът почина от полиорганна недостатъчност във Военноморската болница във Варна. Най-вероятните причини за отчаяната постъпка на Тодор Йовчев са безработицата, бедността и семейни проблеми.