Приключи гласуването за първия кръг от местните избори в Македония
Приключи гласуването за първия кръг от местните избори в Македония / снимка: БГНЕС, архив

Приключи гласуването от първия кръг на местните избори в Македония. 1 743 403 гласоподаватели гласуваха в 80 общини. Изборният ден протече мирно и без инциденти. До 17.00 часа избирателната активност беше 57,57%. Най-висока е избирателната активност във Вевчани - 83,40%. В Струга избирателната активност е 57,81%, а в Кичево - 71,85%.

Опозиционният Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) печели изборите в Куманово. Това заяви на пресконференция в Скопие заместник-председателят на СДСМ Гордан Георгиев, предаде македонската телевизия Сител. Според Георгиев в Струмица СДСМ очаква да спечели в първия кръг. По първоначалните данни СДСМ печели и в Дебърца и Ранковце.

Кандидатът за кмет на управляващата ВМРО-ДПМНЕ Никола Бакрачески, пък, най-вероятно печели изборите в Охрид. Това съобщи македонската телевизия Сител, позовавайки се на неофициални информации. Според телевизията досегашния кмет Александър Петрески най-вероятно е на второ място.

Все още резултатите са на базата на предположения и анализи.

Наблюдатели и политици определят днешните местни избори като ключови за бъдещето на Македония, която се намира в тежка политическа и икономическа криза.

Основната опозиционна сила СДСМ на бившия президент Бранко Цървенковски настоява изборите да се смятат за своеобразен референдум за управлението на министър-председателя Никола Груевски и ВМРО-ДПМНЕ.

ЕС подчерта, че само ако Македония проведе честни избори, страната може да се надява да получи положителен доклад в средата на април.

През последните месеци политическата криза в страната ескалира. На многолюден митинг на 29 октомври 2012 г., какъвто македонската столица не беше виждала, опозицията призова премиера днешните местни избори да бъдат проведени заедно с предсрочен парламентарен вот, както и с референдум за евентуалното споразумение с Гърция по спора за името на страната. На 24 декември македонският парламент, в отсъствието на опозицията и журналистите, прие без дебат Закона за бюджет 2013-а, стигна се и до сблъсъци между протестиращи и полиция. Това принуди СДСМ да бойкотира заседанията на парламента. След това последваха седмици на масови протести срещу управлението на ВМРО-ДПМНЕ, опозицията заплаши да бойкотира местните избори. Тя се съгласи да участва в тях едва след споразумението от 1 март, постигнато с посредничеството на ЕС.