Българите и румънците на Острова без безплатен лекар и общински жилища
Българите и румънците на Острова без безплатен лекар и общински жилища / снимка: Reuters

В понеделник премиерът на Великобритания Дейвид Камерън ще използва речта си, за да обяви, че правителството трябва да предприеме нови твърди мерки, тъй като страната се е превърнала в „лесна плячка" за имигрантите по време на управлението на лейбъристите, коментира „Дейли телеграф".

Имигрантите ще бъдат принуждавани да плащат при посещение при личен лекар и няма да могат да получават общински жилища до 5 години след установяването си във Великобритания, съобщава „Дейли мейл".

Премиерът възнамерява да въведе законите по двата въпроса в следващите няколко месеца въпреки вероятността за силна опозиция от страна на лейбъристите. Мерките са обмислени така, че да спрат наплива от българи и румънци, когато следващата година двете нации получат пълни права за работа в ЕС.

По този въпрос високопоставен източник заяви: „Премиерът иска имиграционната система да подкрепя хора, които работят усърдно и живеят според правилата. Той е решен да сложи край на положението, при което хората могат да идват във Великобритания и да се възползват от социалната система и обществените услуги, без влагат нищо в тях".
Според новите правила при отпускането на общинско жилище кандидатите ще трябва да преминат тестове за пребиваване. Само тези, които са живели в дадената община за период от 2 до 5 години, ще бъдат включени в листата на чакащите.

В събота групи за оказване на натиск предупредиха, че изявлението ще разпали „антиимиграционен" дебат, който ще увеличи враждебността към имигрантите, които вече живеят в страната.