Варна ще се потопи в атмосферата на Марди гра
Варна ще се потопи в атмосферата на Марди гра / netinfo

Проектът “Истински истории“ на фотографа Блага Димитрова разказва фотоисторията на фестивала „Марди Гра” в Ню Орлиънс. Той е съпроводен от турне на автентична нюорлеанска брас формация в пет български града – единият, от които е Варна. По покана на клуб „Цунами” и със съдействието на галерия „Графит” в неделя, 24 март, от 17 часа варненската публика ще има възможност да се запознае с величественото празненство „Марди Гра” и чрез документален филм от последното му издание през 2012 г.

“Марди Гра” (Mardi Gras) идва от френски и означава “изобилен вторник” (Fat Tuesday). Това е традиционен християнски празник, който се празнува в много държави в Европа, Бразилия и Щатите и отбелязва последния ден преди великденските пости, в който се яде богата, обилна и тлъста храна. От повече от век този ден се отбелязва с пъстър фестивал в много страни по света, който е най-голям и зрелищен в родния град на джаза - Ню Орлиънс. За него жителите му готвят костюмите си през цялата година. Фестивалът продължава повече от три седмици и завършва на Изобилния вторник, точно 46 дни преди Великден, като през 2013 г. се пада на 12 февруари.

Улиците на столицата на американския щат Луизиана се изпълват с маскирани хора в традиционните цветове на събитието – пурпурно, което означава справедливост; зелено, което носи послание за вяра; и златно, което е символ на сила. Джаз се лее от всеки ъгъл на града, а по улиците минават пъстри платформи, от които хора хвърлят разноцветни огърлици, с каквито са окичени от глава до пети всички. Други характерни обичаи са подготовката на изобилие от вкусни кейкове, традиционни индиански паради и много вълнуващи забавления за деца и възрастни.

Проектът „Истински истории от Марди Гра”, който включва документален филм, фотоизложба и турне на автентичната американска брас банда е част от дългогодишната инициатива „Без граници“ на младата българска фотографка Блага Димитрова, посветен на живота и творчеството на различни музиканти по света. Блага черпи вдъхновение от класическата и джаз музика и започва да работи по темата от 2010 г., като представя концерти и фото портрети на български джаз музиканти, които живеят и работят по целия свят.

Повече информация и снимки от проекта можете да откриете на www.bez-granici.com.