Тодоровден в Малка Смолница
Тодоровден в Малка Смолница / Дарик Добрич, Валентина Добринчева

Днес е Тодоровден. На хиподрума в Малка Смолница от 11.00 ч. ще се проведат състезания със спортни коне, съобщават организаторите - клуб "Класика" от Добрич. В надпреварата ще се включат над 20 коня от 5 клуба от Добричка област. Това ще бъдат единствените конни състезания в региона за празника, съобщи Галин Савов от организаторите. Осигурени са награди, а за публиката - музика и сергии с кебапчета и бира.

Тодоровден или Конският Великден се празнува в съботата след Сирни Заговезни. Изминал е един труден жизнен цикъл. Народът вярва, че Свети Тодор носи лятото зад гърба си. Вече може да се погледне към възкресението, да се празнува, да се избере най-бързия кон и да започнат надбягванията. Победителят в кушиите се окичва с венци и цветя. Месят се хлябове и се раздават за здраве и плодовитост. Конят - победител, не се продава, защото се вярва, че сам светецът е негов покровител.

През цялата Тодорова седмица хората са се вглъбявали в себе си, търсейки готовност да преодолеят и осмислят забраните на поста. На Тодоровден вече човек може да се обърне към другите и да се включи в общото веселие. Споделя се и кой как се е справил с първото изпитание, а смелостта и силата на ездачите прогонват и последните остатъци от злото.

Чрез конните надбягвания се извършва своеобразна демонстрация на мъжките качества на ергените, на готовността им да встъпят в брак. Това е тяхното обществено посвещаване и признание. Свети Тодор покровителства раждаемостта и плодовитостта. Самият ден се смята като оплождане на земята от светеца - той забива копието си в нея и оттам избликва топлина.

Хлябът на Тодоровден се украсява пластично с фигурки на кон и конска глава и се осветява. От него се слага и в зобта на конете. В църквата се освещава жито, част от него се разпръсва по нивите и градините за плодородие и добър плод.

Празнуват Тодор, Теодор, Тако, Тотко, Тошо, Дора.