Левицата в Италия опитва да състави правителство
Левицата в Италия опитва да състави правителство / снимка: БГНЕС

Лидерът на лявата Демократическа партия Пиер Луиджи Берсани получи зелена светлина да сформира следващото италианско правителство, макар че коалицията му не спечели мнозинство в парламента на изборите през миналия месец.

"Помолих Берсани да потвърди дали има необходимата парламентарна подкрепа, за да сформира нов кабинет. Ще ми отговори възможно най-скоро", заяви президентът Джорджо Наполитано след няколкодневните си консултации с политическите лидери.

"Днес е началото на решителната фаза, която ще даде на Италия ново правителство", заяви държавният глава. "Не можем да продължаваме да пренебрегваме разрастването на социалното безпокойство и изблиците на недоволство от политическите партии", отбеляза той по повод високия брой протестни гласове на февруарските избори.

Наполитано посочи още, че би предпочел "голяма коалиция" между левицата на Берсани и десницата на Силвио Берлускони, допълва БГНЕС. Според него обаче препятствията пред осъществяването на тази идея са "значителни".

В отговор Берсани призова за "дух на национално единство" и съобщи, че ще се срещне "веднага" със свои колеги, за да се опита да сформира мнозинство. "Ще ми трябва време в тази трудна ситуация", допълни той.