В Лос Анджелис тренират за трус от 7,8 по Рихтер
В Лос Анджелис тренират за трус от 7,8 по Рихтер / Reuters

Екипи за действие при извънредни ситуации проведоха в Лос Анджелис симулирано учение за реакция при евентуално земетресение с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер, информира АФП.

Около 300 души участваха в симулацията, организирана от Службата за действие при извънредни ситуации в център, изграден специално за такива случаи, който ще служи като щаб при подобно природно бедствие. Лос Анджелис се намира в т. нар. Огнен пръстен, който обхваща Тихия океан и в който се наблюдават редица разрушителни земетресения - като това в Япония през март 2011, което заедно с последвалите го вълни цунами отне живота на хиляди хора.

"Не сме имали земетресение от 7,8 по скалата на Рихтер от 1857 година. Така че сме се забавили и хората трябва да разберат какво би се случило, че животът ни ще се промени. Колкото по-добре сме подготвени, толкова повече хора ще оцелеят и толкова по-бързо ще се възстановим", обясни пред журналисти Маргарет Винси, ръководител на Службата за програми при земетресения.

В Лос Анджелис редовно се провеждат учения за действие при земетресения в училища и обществени сгради, пише още БГНЕС. Много от жителите на Града на ангелите имат комплекти за извънредни ситуации вкъщи или в работата, ако ги сполети бедствие. Най-големият проблем при извънредна ситуация е водата. Поради което властите препоръчват хората да имат запаси за 7-10 дни от по един галон (3,8 литра - бел. ред.) на човек на ден. "Водопроводът ще излезе от строя - тръбите ни са на над 100 години. Газопроводите ще аварират, няма да има ток, мобилните ни телефони няма да работят. И това ще продължи с дни", предупреждава още Винси.

През миналата седмица Лос Анджелис беше разтърсен от земетресение с магнитуд 4,7 по Рихтер, най-силното от 2010 година насам, макар че епицентърът му беше на 160 километра югоизточно от града.