Тристранката обсъжда мерки за подкрепа на най-уязвимите социални групи
Тристранката обсъжда мерки за подкрепа на най-уязвимите социални групи / снимка: Sofia Photo Agency
Тристранката решава социалните проблеми
62751
Тристранката решава социалните проблеми
  • Тристранката решава социалните проблеми

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще заседава за първи път под ръководството на служебния вицепремиер и социален министър Деяна Костадинова.

Представители на държавата, бизнеса и синдикатите ще обсъдят мерки за подкрепа на най-уязвимите социални групи у нас. В сряда вицепремиерът Деяна Костадинова обяви, че държавата ще насочи усилията си към разкриване на работни места и ще подпомогне финансово семействата на децата с увреждания и хората, които не са били одобрени за енергийни помощи, заради минимално превишаване на подоходния критерий.

Синдикатите ще предложат вдигане на минималната заплата и различни видове добавки за пенсионерите, социално слабите и майките с малки деца. От своя страна работодателските организации ще поставят исканията си за отмяна на мярката с поемането на първите три дни болнични и ще предложат мерки за ефективен контрол върху монополите.

Правителството и социалните партньори ще обсъдят варианти за подпомагане на най-бедните българи. Според предложението на държавата най-голяма нужда от финансова подкрепа имат децата с увреждания и хората, които през изминалия отоплителен сезон не са получили енергийни субсидии, заради доход, надвишаващ с 10 лева изисквания.

Все още не е ясно какъв вид подпомагане и в какъв размер ще получат тези близо 60 хиляди семейства. От КНСБ настояват за еднократни енергийни добавки за пенсионерите с пенсия до 200 лева и за социалнослабите семейства, както и за месечна добавка към заплатите на работещите бедни, част от пенсионерите и майките, които са във втората година от майчинството.

От КТ „Подкрепа" също настояват за енергийни добавки и добавки за майките, както и за увеличаване на минималната работна заплата на 340 лева от първи април. От своя страна Асоциацията на индустриалния капитал в България предлага отмяна на увеличението на минималната заплата, което влезе в сила от януари, и изместването му за началото на следващата година. Мотивът е, че в период на криза тя е нараснала с почти 30 процента, за разлика от производителността на труда. Работодателските организации ще настояват за отмяна на вече постоянната мярка първите три дни болнични да са за сметка на работодателя. Бизнесът ще поиска също съкращаване на срока за възстановяване на ДДС и мерки за контрол върху монополните дружества.