Христо Стоичков готов да стане водач на гражданското недоволство, ако му пазят името
Христо Стоичков готов да стане водач на гражданското недоволство, ако му пазят името / снимка: БГНЕС
Христо Стоичков готов да стане водач на гражданското недоволство, ако му пазят името
62726
Христо Стоичков готов да стане водач на гражданското недоволство, ако му пазят името
  • Христо Стоичков готов да стане водач на гражданското недоволство, ако му пазят името

Футболната легенда Христо Стоичков прие да обмисли възможността да стане гарант и лице на гражданското обединение с цел широко участие на гражданите в управлението на страната. Стоичков се срещна със студенти от Националното представителство на студентските съвети, след като в сряда десетки млади хора посочиха неговото име като подходящо за новия водач на обществото.

Христо Стоичков се съгласи да се срещне отново със студентите, за да изслуша тяхната идея и да даде окончателния си отговор, но постави условие пред тях - да бъдат честни и да не петнят името му.

В сряда студенти от различни университети се събраха на езерото „Ариана” в столицата и заявиха, че желаят да бъдат ядрото на гражданското обединение, което да извоюва участие във властта и промяна в живота на българите. За да постигнат това обединение, студентите решиха да изберат свой водач, политически необвързан, и се спряха на Христо Стоичков.

Днес трима от тях отидоха да се срещнат с футболната легенда. Лидерът им Ангел Георгиев не се притесни от информацията, че Стоичков неведнъж е заявявал подкрепата си за ГЕРБ и Бойко Борисов.

„Ние ще го попитаме. Ако той е политически обвързан и има ангажименти към политически партии, или към определени политически лидери, ние няма да се съгласим той да бъде наш водач”, обясни Георгиев. После попита Стоичков директно: „Можете ли вие да бъдете наш гарант и нашето знаме по пътя, който сме поели към гражданското обединение”

Футболистът прие при условие, че с името му няма да бъде злоупотребено и че то няма да бъде опетнено. „Ще дойда в събота, ако вие бъдете честни, говорите истината и гледате хората в очите, бих си дал съгласието да бъда с вас. Но не искам никой да цапа моето име. Достатъчно го оцапаха и се опитват да го цапат”, категоричен беше той.

„Вие като млади хора, които тепърва ще тръгвате напред, ако вие поемете такъв жест към мен, че ще бъдете честни, както аз се боря с всичко, което става покрай мен, въобще не ме интересува правителство, нито никой, аз съм безпартиен. Щом хората са недоволни, щом протестират, значи има защо. Мисля, че е крайно време хората да им кажат „Стоп”, заяви Стоичков.

Вчера студенти от различни университети се събраха и изразиха исканията си за реформи в политиките спрямо младите хора. Те се обявиха за нов закон за висшето образование, промяна в таксите за обучение, повече възможности за реализация на пазара на труда у нас. Лидерът на националното представителство на студентските съвети призова за обединение на студенти и граждани, с цел търсене на форма за гражданско участие в управлението на страната.