Извадиха от океанското дъно двигатели от мисията Аполо 11
Извадиха от океанското дъно двигатели от мисията Аполо 11 / БГНЕС

Основателят на онлайн гиганта за продажби Amazon Джеф Безос съобщи, че той и негов екип са извадили от морското дъно двигателите на ракетата от мисията Аполо 11. По време на тази космическа мисия през 1969 г. на Луната стъпиха Нийл Армстронг и неговият екипаж, припомня БГНЕС.

"Открихме толкова неща", похвали се Безос в своя блог след три седмици в океана за мисията Bezos Expeditions. "Открихме едно подводно чудо", възкликва милиардерът Безос. Той уточнява, че много от серийните номера на двигателите F-1 са изчезнали от корозията, но че неговият екип се опитва да ги възстанови. Безос уверява, че вече има достатъчно части, за да изложи два от двигателите, летели за мисията Аполо 11 и че те ще бъдат подложени на реставрация, за да се спре корозията.

Ракетните двигатели бяха открити в Атлантическия океан благодарение на усъвършенствани сонари на дълбочина 4 267 м. Когато преди година представи намерението си да стартира тази мисия, Джеф Безос заяви, че макар тя да е частно финансирана, двигателите остават собственост на НАСА.