Пролет и есен вирусите атакуват и очите
Пролет и есен вирусите атакуват и очите / Дарик Пловдив, Деляна Михнева

Пролет и есен очите стават податливи на вирусни инфекции, съобщи в предаването „Клиника на шестия етаж" началникът на Клиниката по очни болести в Университетска болница „Св. Георги" проф. Нели Сивкова. Тя допълни, че има пет огромни групи аденовируси, които мутират лесно и при нисък имунитет водят до вирусен конюнктивит. В зависимост от типа те могат да протекат в голям мащаб и дори да се стигне до епидемия.

Между 70 и 80 хиляди българи страдат от глаукома. Голяма част от тях обаче се лекуват неправилно, тъй като неглижират болестта. Тя е коварна и протича почти без оплаквания. Профилактичен преглед поне веднъж годишно може да помогне за навременна диагностика на глаукомата. В Клиниката тече едномесечна кампания за безплатни прегледи за глаукома, при изключителен интерес.

Заболяването се среща по-често при хората над 50 години, но вече не са рядкост и случаите при млади хора, дори деца, обясни проф. Сивкова. С възрастта нараства и риска от други очни болести, като диабетна ретинопатия, макулна дегенерация, заболявания на ретината и стъкловидното тяло, промени в очните дъна при хипертоници. Глаукомата при деца е наследствена или вродена и тя се различава от тази, настъпваща след 50-те, уточни проф. Сивкова. Едно типично за децата очно заболяване е т.нар. мързеливо око, при което едното око не участва равнопоставено с другото.

Хората могат и сами да тестват зрението си с последователно закриване на очите. Ако се констатира промяна спрямо предходния ден е добре да се отиде на лекар. Упражнението не изисква време и може да се прави ежедневно, каза проф. Сивкова.

Друго важно нещо за очите са качествените слънчеви очила. Препоръчително е да се закупят от оптика, която разполага с апарат за тестване на UV-филтрите на стъклата. Очилата трябва да са с 0 до 2% пропускане, за да са ефективни, обясни проф. Сивкова.

Честото примигване пък овлажнява очната ябълка и предпазва окото от изсъхване. То помага на количеството сълза, която имаме, да се разпространи по-равномерно. Примигването е особено полезно за интензивно ползващите компютър. Препоръчва се и ползването на капки за овлажняване, тъй като те доказано не увреждат окото. Изборът на вид и марка зависи изцяло от човека, тъй като е важен единствено неговият личен комфорт, посъветва проф. Сивкова.

По думите й при употребата на контактни лещи се изисква сериозна лична дисциплина по отношение на хигиената. Може да се избира между различни типове и те са едно добро интелигентно решение, каза още тя и уточни, че очилата все пак остават най-безвредната корекция на зрението, тъй като няма с какво да навредят.

Най-успешната операция на проф. Сивкова е при 34-годишен мъж от Несебър, който е приет в Клиниката наскоро. Той е имал забито в ретината чуждо тяло и вследствие на това 0% зрение. На втория ден от постъпването му в болницата окото се пълни с гной. В такъв случай повечето колеги са демотивирани да се борят, тъй като смятат, че няма как да върнат вече изгубено зрение. Аз направих пълна реконструкция на окото, премахнах чуждото тяло, почистих инфекцията. На 15-ия ден след операцията зрението е вече 30% и очаквам да се повиши още. Изключително щастлива съм от резултата, разказа проф. Сивкова.

Проф. Сивкова е един от най-добрите лекари на Пловдив в едноименната кампания на Дарик радио в специалност Очни болести.