„Съвременната“ пловдивска библиотека спечели световен конкурс
„Съвременната“ пловдивска библиотека спечели световен конкурс / netinfo

„Съвременната библиотека", изградена в Баня Старинна в Пловдив, спечели популярния вот в наградите на големия сайт Architizer в категория „Временни обекти". Проектът на местното архитектурно Студио 8 1/2 надви с 4 други малки постройки от целия свят. В гласуването на потребителите са отчетени над 150 000 гласа, съобщават от архитектурния сайт. Наградите „Архитайзър А+" са едни от най-популярните в интернет, като само фейсбук групата на сайта е съставена от близо 700 000 потребителя.

В наградите на журито, библиотеката на "Студио 8 1/2" загуби от доста по-скъпия проект за временен щанд на "Луи Витон" в Лондон. Зад тях останаха другите три обекта в категорията - еко-павилион от архитектурен фестивал в Сингапур, павилионът на „Булгари" в Абу Даби и арт-пространство в Дингли, Австралия.

Официалното награждаване ще бъде през май в Ню Йорк, и се прави от организаторите на други подобни церемонии, като Оскарите, Грами и други от ранга.

"Съ-временна библиотека" бе изградена от архитектурно студио 8 1/2 през есента, като част от фестивала "Градски мечти". Тя се намира в голямото пространство на Центъра за съвременно изкуство "Баня Старинна" - бивша турска баня. Тя получи световно признание с публикации в няколко престижни архитектурни списания и сайтове. Преди месец пък взе наградата на публиката в архитектурния блог WhatA за сграда на годината.