Ще има ли независими депутати в следващото НС и кой ще хвърли сили на вота в големите градове
Ще има ли независими депутати в следващото НС и кой ще хвърли сили на вота в големите градове / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Централната избирателна комисия не е пропуснала умишлено независимите кандидати за депутати в първоначалния вариант на методиката за разпределяне на мандатите във вота за следващия парламент. Това увери в интервю за Дарик говорителят на ЦИК Бисер Троянов.

Снощи комисията коригира грешката си в методиката за разпределяне на мандатите, с която на практика се смъкваше изкуствено прага за влизане в парламента. С методиката, приета в петък, се регламентира разпределението на мандатите за всяка партия и на национално ниво. Изключвайки обаче независимите кандидати от действителните гласове, на базата на които се изчислява 4-процентната бариера, ЦИК с първоначалния вариант на документа свали основата, на която се изчислява този праг.

Срещу методиката е постъпила една жалба във ВАС, съобщи Бисер Троянов, без да коментира в детайли коя конкретно част от документа е атакувана пред съда. „Искам да уверя хората, че не е въпрос на умишлено извършена редакция така, че да изключи независимите кандидати. Действителните гласове, които са подадени за тях участват в общия брой за разпределение на мандатите, включително и за преценка за 4-процентовата бариера, която политическите партии следва да прескочат", подчерта говорителят на ЦИК.

Той допълни, че който не работи, той не греши. „Допустими са подобни грешки, тъй като съсредоточаването е било в детайлите на самата методика и нейното усъвършенстване в сравнение с методиките, приемани за предишни парламентарни избори", каза още Троянов.

По-дълъг срок за регистрация на независими кандидат-депутати

Бисер Троянов подчерта, че в сравнение с политическите партии инициативните комитети, които могат да издигат независими кандидати за народни представители, имат повече време по закон за регистрация. Част от изискуемите документи били сходни. Включително и изборният безлихвен депозит в размер на 10 000 лева. „Това вероятно би могло да затрудни независимите кандидати, които ще се кандидатират, но пък те събират значително по-малка на брой подписка в сравнение с политическите партии, тъй като тя е в размер на 3 на сто от общия брой избиратели за съответния район, но не повече от 5000 избиратели", каза говорителят на ЦИК.

Ако политическите партии се регистрират до 27 март, което е 45 дни преди изборния ден, то инициативните комитети се регистрират пред районните избирателни комисии десет дни по-късно. Те имат още един допълнителен срок до 9 април, в който трябва да регистрират независимия кандидат, когато ще представят и самата подписка.

„Ще видим кои ще са политическите партии, които ще прескочат 4-процентната бариера, както и това дали ще има независими кандидати, които да могат да заемат депутатско място в бъдещия парламент. Това е една от възможностите, при които излезлите на улицата и недоволни българи да могат да се сдружат и да предприемат постъпки към политическото си израстване и намеса в държавните дела на страната, като участват като независими кандидати", каза още Бисер Троянов.

Копирните машини - отговорност на МС и областните управи

Говорителят на ЦИК изрази също притеснение във връзка с осигуряването на копирни машини във всяка секционна комисия, каквото изискване е записано в Изборният кодекс. Проблемът вероятно ще назрее все по-близо до изборния ден, когато се прецени с каква копирна техника ще разполагат областните управители, за да могат да бъдат разпределена съвместно с общинските власти на секционните избирателни комисии, отбеляза Троянов.

Той подчерта, че е задача на областните управители съвместно с общинските власти да осигурят ксерокси, а ЦИК може само да контролира процеса. Очакваме от МС да получим справка с каква налична техника могат да бъдат снабдени секционните избирателни комисии, каза още Бисер Троянов. Изискването за ксерокси беше заложено в Изборния кодекс, за да може всички членове в секционните комисии, наблюдатели и журналисти да получат подписани и подпечатани копия от протокола с изборния резултат. Редица общини изразиха притеснения как ще осигурят нужната техника, като на много места се търси и съдействието на бизнеса.

Бисер Троянов обаче подчерта, че подписания и подпечатан протокол с изборните резултати в секционните комисии не бива да бъде изнасян, за се копира някъде другаде.

Прехвърлянето на мандатите ще насочи част от партиите в битката за големите градове

В същото време ЦИК преразпредели депутатските мандати за следващия състав на парламента на база на последното преброяване на населението - 14 мандата се отнемат от по-малките избирателни райони и се прехвърлят към София, Варна, Бургас, Пловдив и Благоевград. Това, според политолога Димитър Димитров, ще облекчи партиите с по-малък ресурс и по-твърди ядра, и те ще се насочат основно в битката за мандати в по-големите областни градове.

„Като цяло мандатите се концентрират в по-големите райони, което може да има благоприятни последствия за партиите с по-малък ресурс - и като финансов ресурс и като твърдо ядро гласоподаватели, те ще организират по-лесно кампанията си. Защото ще могат да се съсредоточат в тези райони, в които има повече мандати", коментира в интервю за Дарик изборният специалист.

По думите на Димитър Димитров в първите по численост седем-осем района в страната ще се изберат повече от половината депутати в следващото НС.

Много независими кандидати в един регион ще си попречат взаимно

По повод шансовете в следващия парламент да влязат независими депутати Димитров коментира, че е трудно да се прогнозира дали това ще стане. „Виждате, че в редиците на протестиращите се получават големи деления, освен че оредяват. Колко от тях и под каква форма ще се опитат да получат представителство като независими депутати, ми е трудно да прогнозирам", допълни той.

Политологът подчерта обаче, че наличието на няколко независими кандидат-депутати в един регион ще разпръсне подадените за тях гласове и няма да позволи появата на първия депутат след 1990 г., влязъл като независим в НС. „Това до голяма степен зависи от координацията и от броя на регистрираните независимите кандидати - разберете, че ако те са пет, те взаимно ще си попречат и няма да успеят да преодолеят бариерата от една избирателна квота", предупреди Димитър Димитров.

Призив: партиите да вкарват по-грамотни членове на комисиите

Във връзка с вота експертът изказа опасения, че изборната администрация на местно ниво няма да бъде достатъчно обучена, за да се справи и апелът му към партиите беше те да подберат по-грамотни хора в секционните комисии. Купуването на гласове също било проблем, който стои на дневен ред преди изборите, напомни Димитров.

За проблем в работата на секционните избирателни комисии призна и Бисер Троянов. „Знаете, че попълването на съставите на СИК е изцяло в правомощията на политическите партии, представени в парламента. Ние нямаме изборна администрация, при която да има професионалисти, да разчитаме на техните знания и опит, както и на тяхната добросъвестност. Ние винаги се фокусираме върху грешките, които допускат онези СИК, за които участието е по-скоро от финансов аспект, бързат да приключат своята дейност и без особено желание да преброят резултатите такива, каквито те са подадени в тяхната секция", коментира говорителят на ЦИК.