След сесията стартира дарителска кампания за паметник на Тодор Колев
След сесията стартира дарителска кампания за паметник на Тодор Колев / Sofia Photo Agency, архив
След сесията стартира дарителска кампания за паметник на Тодор Колев
62677
След сесията стартира дарителска кампания за паметник на Тодор Колев
  • След сесията стартира дарителска кампания за паметник на Тодор Колев

Паметник на актьора Тодор Колев да бъде издигнат в родния му Шумен - искане за това са отправили към местния Общински съвет група шуменци, сформирали Инициативен комитет. Първоначалната им идея е паметникът на покойния почетен гражданин на Шумен да бъде издигнат в Градската градина.

Предложението среща първоначалното одобрение на местните парламентаристи. Окончателно решение за паметник на Тодор Колев в града обаче ще бъде взето по време на сесия на Общинския съвет на 29 март.

Създадена е и страница в социалната мрежа Facebook - „Да запомним Тодор Колев". Средствата за монумента ще бъдат събрани чрез дарения, като необходимата сума е около 50 000 лв. Водени са разговори със сдружение „Нова българска драма", от където е дадено съгласие да се ползва неговата банкова сметка за набиране на средства.
Водени са разговори със скулптори. „Има различни варианти за самия паметник, ние си го представяме като един архитектурен ансамбъл. Работим много сериозно по самата композиция, гарантираме, че ще изберем да бъде нещо много красиво и издържано. Надяваме се, че ще можем и да осветим подходящо самия паметник", заяви в студиото на Дарик Владислав Григоров, който е председател на Инициативния комитет за издигане на паметник на актьора.

„Мястото, което сме избрали е в Градската градина на Шумен срещу старото казино, в него има символика, тъй като актьорската и музикална кариера на Тодор Колев е тръгнала от там, започнал е да свири там през 1966 г.", добави Григоров.

„Много хора, обичат този актьор, той ни е оставил такова културно наследство, той е колос на българския театър, това е уникален актьор", добави още Владислав Григоров.

Целият разговор с Владимир Григоров в студиото на Дарик радио може да чуете в прикачения файл.