Албум събира фотографии на соц-паметници
Албум събира фотографии на соц-паметници / netinfo

Албум с фотографии на социалистически паметници ще представи авторът-фотограф Никола Михов. Той е кръстил сборника си "Forget Your Past". В книгата са събрани снимки на легендарни постройки, издигнати по време на режима от 44-та до 89-а, сред които Бузлуджа, Братската могила в Пловдив, паметникът "1300 години България" пред НДК в София и други.

Всички снимки на паметниците са придружени с историческа справка за строежа им, както и културна за стила и периода, в който са изградени. Въпреки общата представа за структури, изградени за да служат на режима и "социалистическия реализъм", много от тях са прозведения на изкуството на световно ниво. Много от тях са негативно приети в България, но с много положителни отзиви и давани за пример по целия свят. Името на албума идва именно от един от тях - надписът "Forget Your Past" е изписан с графит върху входа на полуразршуения паметник "Бузлуджа".

Никола Михов ще представи книгата си, заедно с издателя Манол Пейков и архитект Владислав Костадинов тази вечер от 18:30 в Артнюз Кафе.