Еврогрупата: Кипър ще представи по-прогресивна скала за данъка върху депозитите
Еврогрупата: Кипър ще представи по-прогресивна скала за данъка върху депозитите / снимка: Reuters

Властите в Кипър ще въведат по-прогресивна скала на еднократния данък върху депозитите в кипърските банки в рамките на пакета от финансовата помощ на еврозоната и МВФ. Това се посочва в изявление на ръководителя на съвета на финансовите министри във валутния блок (Еврогрупата) Йерун Диселблум, цитиран от РИА Новости.

Тази вечер се проведе извънредна телефонна конференция на Еврогрупата. В събота Еврогрупата съгласува еднократен данък от 6,75% върху депозитите в кипърските банки в размер до 100 хиляди евро и 9,9% - над тази сума.

„Кипърските власти ще представят по-прогресивна скала на еднократния данък върху депозитите в сравнение с тази, която бе съгласувана на 16 март, но при условие, че тази скала също ще даде целевото съкращаване на финансовото покритие, т.е. няма да повлияе върху общия обем на финансовата помощ, която е до 10 милиарда евро", се посочва в изявлението. В него обаче не се посочват конкретни цифри.

По-рано ИТАР-ТАСС заяви, че Еврогрупата разрешава на Кипър да смекчи условията за данъка върху влоговете. При това Никозия е готова да повиши еднократния данък върху влоговете на стойност над 100 000 евро от 9,9 до 15%. Тази информация се появи в дипломатическите кръгове в белгийската столица паралелно с провеждащата се там телеконференция на Еврогрупата, предава агенция Фокус.

Междувременно президентът на Кипър Никос Анастасиадис се свърза по телефона с председателя на Европейската комисия Оли Рен и евродепутата Елмар Брок, който е близък съратник на канцлера на Германия Ангела Меркел, и сподели, че кипърският парламент няма да подкрепи законопроекта за въвеждането на еднократния данък върху депозитите, съобщиха източници от обкръжението на президента, цитирани от РИА Новости. „Когато ви предупреждавах, че в парламента няма мнозинство, което да одобри това споразумение, вие не ме послушахте. Предайте поздрави на госпожа Меркел", посочи президента, цитиран от източниците.

За приемането на решението са необходими 29 гласа, но президентската партия и подкрепилата го на изборите Демократическа партия (ДИКО) имат общо 28 гласа. В последните часове стана известно, че осем депутати от ДИКО също са решили да гласуват срещу законопроекта.

Стотици хора се събраха пред президентския дворец в Никозия на протестна акция срещу споразумението между правителството и Еврогрупата, според което депозитите в кипърските банки ще се обложат с еднократен данък, съобщава гръцкият вестник „Етнос".

Протестиращите скандираха лозунги срещу „тройката" кредитори и споразуменията с нея. Пред президентския дворец протестиращите разпръснаха няколко чувала с овча кожа, заявявайки, че хората се остригват като овце. Те също така се опитаха да счупят вратата на президентския дворец. По-рано група демонстранти се събра пред германското посолство, скъса знамето на Германия от сградата и го хвърли на улицата. Докато младежите сваляха знамето, тълпата викаше: „Браво" и аплодираше техните действия. Полицията се опита да вземе ситуацията под контрол, за да се избегне евентуален политически скандал.