Бивш военен простреля четирима души и себе си в столицата, двама бяха убити
Бивш военен простреля четирима души и себе си в столицата, двама бяха убити / снимки: Sofia Photo Agency
Бивш военен простреля четирима души и себе си в столицата, двама загинаха
62645
Бивш военен простреля четирима души и себе си в столицата, двама загинаха
  • Бивш военен простреля четирима души и себе си в столицата, двама загинаха

67-годишен бивш военен простреля смъртоносно двама с пистолет и рани тежко други двама, след което насочи оръжието и към себе си. Кървавата драма се разигра в късния следобед в крайния столичен квартал „Димитър Миленков", населен предимно с роми. На място умира 26-годишен мъж, а 28-годишна жена почина по-късно в „Пирогов". Двете жертви са брат и сестра. 56-годишната им майка е с огнестрелна рана в главата и опасност за живота, настанена е във ВМА. Там е настанен и нападателят, който по-късно е прострелял и себе си в главата. В момента мъжът е в критично състояние. Петият прострелян е 22-годишен мъж, приятел на загиналия, който е откаран в ИСУЛ.

Междусъседската разпра започва още в неделя следобед. Група роми от крайния столичен квартал се събират да отпразнуват първия ден от великденските пости - Сирни Заговезни, на който по традиция се палят огньове. Веселбата на ромската компания обаче става причина за гнева на един от съседите - 67-годишният Иван Калуков, бивш военен от български произход, който от години живее в квартала.

Заканата не остава неизпълнена. Ден по-късно около 16.30 ч. следобед 67-годишният Иван влиза с пистолет в дома на 26-годишния Кирил. Стреля по него, по майка му Елена, сестра му Василка и по 22-годишния му приятел Бисер. Цялата сцена се разиграва пред очите на невръстните деца на Кирил и сестра му Василка.

„Те са били вътре шокирани. Всичко са видели. От веднъж му е станало нещо, влязъл е вътре и е решил да ги убива. Щом е отворил на сестра му устата, вкарал е пистолета и я е застрелял...Казал е, че ако са били останали още четири куршума, е щял да убива и децата", разказаха съседи.

Трупът на 26-годишния Кирил няколко часа лежеше, окървавен върху стар дюшек пред дома му. Роднини разказаха, че мъжът е издъхнал малко, преди да дойде линейката. 28- годишната Василка също умира малко по-късно в болницата. Хората от квартала са шокирани от ситуацията и настояват час по-скоро да бъде отмъстено за безпричинното посегателството над ромското семейство.

„Ние, циганите ако сме знаели, че той ще се подготвя да ги убие вътре всички, ние щяхме да го убием него преди това", казаха други съседи и приятели на семейството.

„Колко ще го пази полицията - ден, два, пет. Ние няма да го оставим", заканиха се хората от квартала.

След заканата на ромите от квартала да отмъстят за случилото се около пет буса на жандармерията пристигнаха на мястото на инцидента и обградиха къщата на 67- годишния Иван. Няколко часа след стрелбата, обстановката в столичния квартал „Димитър Миленков" се успокои.