Патриарх Неофит: Да се освободим от враждата и разделението
Патриарх Неофит: Да се освободим от враждата и разделението / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Стотици русенци изпълниха храма "Света Троица", за да поискат прошка от българския патриарх Неофит. Негово Светейшество, който е все още и Русенски митрополит, отслужи вечерня за празника Неделя Сиропустна.

Главата на българската православна църква води службата заедно с още 15 свещеници от Русенската епархия.

Патриарх Неофит прочете молитвите за празника, а в края на вечернята се обърна със слово към вярващите. Той ги призова да водят добродетелен живот, да имат вяра и любов, които да им помагат в ежедневието, предава БГНЕС.

"Нека се освободим от склонността към вражда и разделение, да обединяваме в любовта взаимното доверие, да търсим Христовия мир и да се стремим към него и Бог на любовта и мира ще бъде с нас. Моля да ми простите, ако някого с нещо съм оскърбил, както и аз прощавам на всички, които поискат от мен сърдечно и с вяра в Божията милост опрощение. Молитвено пожелавам на всички леки и спасителни пости, след които очистени духовно и телесно да се сподобим с великата радост да посрещнем светлото Христово Възкресение", заяви в словото си Негово Светейшество.

Както повелява традицията, патриархът даде прошка най-напред на свещениците, които му се поклониха, а след края на службата хората извиха дълга опашка пред дядо Неофит, за да го помолят да ги благослови.