Протестиращите във В. Търново искат участие в работата на Общинския съвет
Протестиращите във В. Търново искат участие в работата на Общинския съвет / DarikNews.bg
Протестиращите във В. Търново искат участие в работата на Общинския съвет
62601
Протестиращите във В. Търново искат участие в работата на Общинския съвет
  • Протестиращите във В. Търново искат участие в работата на Общинския съвет

По-малко от 50 души излязоха на поредния протест срещу монополите във Велико Търново. Шествието им премина от Европейския информационен център до сградата на Общината. За минута мълчание демонстрантите спряха пред паметника на Васил Левски, където отдадоха почит към паметта на Апостола на свободата. От все по-оредяващите редици на протестиращите се чу призивът: "Левски, стани и ни поведи". Недоволните търновци носеха трибагреници и скандираха "Елате с нас, протестът е за вас", "Събудете се" и "Мафията вън".

Пред Общината един от активистите на групата "Обединени за глобална промяна", която организира протестите във В. Търново, Господин Гюров помоли за прошка събралото се множество, в случай че не са удовлетворени техните очаквания и желания. "Правим всичко по силите си, но градусът на напрежението в страната намалява", призна самият той. Гюров съобщи, че представители на протестиращите са внесли искане до кмета и председателя на Общинския съвет за съставяне на обществен съвет към местния парламент. Те искат още да им бъде предоставена подходяща зала, където да текат консултации и срещи между гражданите за учредяването на такъв съвет.

Чуйте Гюров в звуковия файл.

Протестиращите се разграничиха от учредените вчера две нови партии "Пролет" и "Освобождение". С тях се цели да ни разединят и да унищожат протестното движение, но ние няма да го позволим, заяви един от основните организатори на великотърновските протести Светлин Тачев.

Протестиращите във В. Търново искат участие в работата на Общинския съвет
netinfo

Събралите се пред Общината почетоха с едноминутно мълчание и паметта на самозапалилия се Траян Маречков. 26-годишният младеж от старата столица е сред четирите жертви на самозапалвания през последния месец в цялата страна.

Протестите във Велико Търново най-вероятно ще стихнат. Организаторите им обаче заявиха, че ще продължат своята дейност под различни други форми. От "Обединени за глобална промяна" ще организират на 20 и 21 март в парк "Дружба" така наречения безплатен пазар. Всеки може да донесе нещо и да си избере в замяна друга вещ, от която има нужда. Инициативата е алтернатива на консуматорското общество.