Протестът, ден 36: Стотици варненци искат още оставки - LIVE
Протестът, ден 36: Стотици варненци искат още оставки - LIVE / снимки: Дарик Варна

Следете в реално време на интернет страницата на Дарик Варна 36-тия пореден протест в морския град. Около 500 души излязоха за поредна неделя по варненските улици. Полицията задържа за кратко младеж, който беше осъден за хулиганство по време на един от първите протести преди около месец.

11:20 ч. Около 200 души се събраха на традиционното място пред сградата на местната община, където част от протестиращите изложиха исканията си.

11:25 ч. Кънчо Бонев от новоучредения „Отворен обществен съвет” призова за оставки на областния управител Коста Базитов, на окръжния прокурор Владимир Чавдаров и на заместниците му. Исканията ще бъдат депозирани в писмен вид пред двете институции в понеделник.

11:30 ч. Демонстрантите носят плакати „Отивайте си” със снимките на местните политици  Кирил Йорданов, Борислав Гуцанов, Янко Станев, Иван Портних, Добромир Джиков, Владимир Тонев и Костадин Костадинов, както и „Вън Михалчев от „Пазари ЕАД”.

11:33 ч. Паралелно с протеста се събират подписи за участие в парламентарните избори на партия „Зелените”, за разпускане на Общинския съвет и насрочване на нов местен вот.

11:38 ч. Полицията направи опит да задържи 21-годишния Мартин Демирев, който преди месец вече беше осъден за хулиганство по време на един от първите протести. Младежът беше проснат на земята и след това вкаран в патрулен автомобил. Колата обаче беше заобиколена от протестиращи и Демирев беше освободен.

Причината на краткото задържане на Демирев е спречкването му с бившия футболист Иван Петров. Именно заради напръскване със спрей на Петров младежът беше осъден на 5 денонощия арест в средата на месец февруари.

11:43 ч. Шествието потегли по бул.”Мария Луиза” в посока към офиса на „Енерго Про” на ул. „Девня”. Очаква се протестиращите после да се насочат към ЖП гара и отново да се върнат пред сградата на общината.

12:10 ч. Протестиращите се увеличават и вече са около 500 души.

12:16 ч. Колоната се движи по двете платна на бул. „Христо Ботев” и се насочва към Аспарухов мост.

12:25 ч. Демонстрантите стигнаха до Аспарухов мост и блокираха движението.

12:52 ч. Демонстрантите се разделиха на две групи. Едните блокираха Аспарухов мост, а другите останаха на ул. „Девна” под моста. В момента протестиращите се събират, за да се насочат към офиса на „Енерго Про”. Движението по Аспарухов мост вече е възстановено.

Протестът ден 36 Стотици варненци искат още оставки  LIVE
netinfo

Протестът ден 36 Стотици варненци искат още оставки  LIVE
netinfo

13:10 ч. След няколко минутен престой пред офиса на „Енерго Про”, където протестиращите скандираха „Мафия”, шествието се насочи към ЖП гара.

13:40 ч. Част от демонстрантите спряха влака за София, който тръгва в 13:35 ч., като стъпаха на релсите. Вагон е превърнат в импровизирана трибуна, от която оратори държат речи. Протестиращите отново се разделиха, като друга част стои пред ЖП гарата.

14:06 ч. Блокадата на ЖП гара вече е вдигната. Шествието се разцепи. Една част от протестиращите тръгна към сградата на Областна администрация. Други 200 души се насочи по ул. „Цар Симеон” и стигна до офиса на ЦКБ, където започна да скандира „Мафия” и „Долу ТИМ”.

14:13 ч. Протестиращите залепиха останки от птица на врата сграда на офиса на ЦКБ, след което потеглиха към Областна администрация, където е другата част от демонстрантите.

Протестът ден 36 Стотици варненци искат още оставки  LIVE
netinfo

14:23 ч. „Оставка” и „К***и на ТИМ” скандираха демонстрантите под прозорците на Областна администрация. Протестиращите започнаха да трупат камъни и образуваха малка грамада. 10 полицаи със свалени щитове охраняваха сградата.

14:24 ч. Над Варна вече повече от час прехвърча сняг.

14:28 ч. Шествието, в което вече участват около 200 души, се насочи към Съдебната палата на площад „Независимост”. Очаква се това да е предпоследната спирка на протестиращите.

14:37 ч. Грамадата от камъни пред Съдебната палата се оказа преместена в близка градинка. Протестиращите обаче я преместиха на старото й място, като добавиха нови камъни. Скандиранията „Оставка” бяха прекъснати за кратко заради преминаващ  училищен духов оркестър с мажоретки.

14:56 ч. Шествието се завърна пред сградата на Община Варна, където с минута мълчание и падане на колене беше почетена паметта на самозапалилия се Пламен Горанов. Беше издигнат плакат срещу двама от редовните участници в протестите – ексдепутата СтанчоТодоров и бившия футболист Иван Петров. На транспаранта пишеше  „СтанчоТодоров – предател.  Иван Петров – крадец на дънки”. Друг издигнат плакат гласи „БСП + ДПС ръководят протеста”.

15:00 ч. С викове „Долу ТИМ” около 50 души се отправиха към хотел „Галерия Графит” на бул. "Княз Борис I".

15:25 ч. Около 30 души скандират „Мафия”, „Долу ТИМ” и „Долу мутрите” пред хотел „Галерия Графит”, който е на групировката. Демонстрантите окачиха плакати на близко дърво и направиха грамада от камъни, тухли и плочки. До купчината поставиха и кошче за боклук.

15:35 ч. След като скандираха около половин час пред хотел „Галерия Графит” и последните протестиращи се разотидоха.