Местан: Борисов е заложил бомба със закъснител за следващото управление
Местан: Борисов е заложил бомба със закъснител за следващото управление / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Бойко Борисов вече не прави илюзии, че може да остане на власт еднолично, това заяви новоизбраният лидер на ДПС Лютви Местан пред Нова телевизия.

„Дори да има шанса да управлява самостоятелно, това е много лош сценарий за него. Той е наясно каква държава оставя и каква бомба със закъснител е заложил за следващото управление", на мнение е Местан.

Той настоя министър-председателят Марин Райков да провери реалното състояние на финансите и какво е наследено от ГЕРБ, както и има ли риск пред нормалното функциониране на социалните системи на българската държава.

„Бойко Борисов вече се опитва да реализира сценарий за оцеляването си като съсубект на властта, т.е. да повтори сценария на НДСВ от основен носител на властта през съсубект и постепенно заглъхване", добави още Местан.

Лидерът на ДПС констатира, че персоналният състав на служебният кабинет буди подозрения, че ще бъде партийно ангажиран и допълни, че служебният премиер Марин Райков има шанса да разсее тези подозрения.

„В служебния кабинет има 5-6 фигури, които представляват трудно заглъхващо ехо на Бойко-Борисовата оставка. Неслучайно обявихме този кабинет като своеобразна втора редакция на управлението на ГЕРБ. Имаме предвид зам.-министрите и съветниците, които са назначени от г-н Борисов, които сега заемат ключови позиции в служебния кабинет", отбеляза лидерът на ДПС Лютви Местан.

Във връзка с изказването на новия служебен премиер Марин Райков, че няма да сменя общинските управители, Лютви Местан коментира, че това влиза в противоречие с категоричния ангажимент на служебния премиер да осигури честни, неманипулирани избори.