43 искания за СРС от прокуратурата в Пиринско
43 искания за СРС от прокуратурата в Пиринско / снимка: Sofia Photo Agency, архив

43 официални искания за допускане на Специални разузнавателни средства срещу стотина заподозрени са регистрирани в Окръжната прокуратура в Благоевград през миналата година.

СРС са приложени спрямо 26 лица в региона, обвиняеми по 11 досъдебни производства, отчете зам.-окръжният прокурор Снежана Кацарска.

В рамките на прилаганите оперативни способи са реализирани проследявания на 24 души, разследвани за различни криминални престъпления.

Подслушвани са телефоните на 50 оперативно интересни лица. 23-ма, попаднали под прицела на държавното обвинение в Пиринско, са били под постоянно наблюдение от силовите служби.

"Всички постъпили от Окръжна прокуратура - Благоевград искания за СРС са одобрени от съда. През отчетния период са приключили едва дела, по които са прилагани СРС, но и двете са прекратени. През 2011 година делата с подслушване или следене на обвиняемите бяха 24 броя. От началото на тази година нямаме производства със защитени свидетели в съдебния район", обобщи прокурор Кацарска.

Прокурорите в Благоевградско са внесли за година в съда 181 искания за налагане на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". 146 от тях са били уважени от магистратите.

Други новини от Благоевград