Асен Василев предлага международна проверка на високите сметки за ток
Асен Василев предлага международна проверка на високите сметки за ток / снимка: БГНЕС

Новият министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев предлага да бъде направен международен одит на сметките за ток, за да се види защо са толкова високи. Според него така ще се види кой на кого и какво плаща, защо го плаща и обосновани ли са разходите, каза той пред Нова телевизия.

„На базата на този преглед ще се види как ценовата структура може да бъде променена", коментира Асен Василев.

Министърът е предложил енергетиката да бъде отделена в ново министерство, но се оказало, че това е много трудно да стане, тъй като минава през акт на народното събрание.

Василев заяви категорично, че енергетиката е важен отрасъл в икономиката и заслужава особено внимание. По думите му трябва да се работи внимателно с ДКЕВР, а също така икономически така да се направи системата, че да не могат да се получават неравностойни договори. Второто важно, според него, е да се защитят потребителите и те да нямат неравностойни договори с дружествата. Третата задача е управлението на държавните активи в отрасъла, каза още Василев.

Новият министър изрази личното си становище и по въпроса за данъка върху лихвите по депозити, наложен от правителството на ГЕРБ по времето, когато Симеон Дянков бе финансов министър. "Тази мярка няма да доведе до ефекта, който се очакваше от нея и икономически тя е необоснована и неефективна", бяха думите на Асен Василев.

Туризмът е един от най-важните отрасли на икономиката, заяви още новият ресорен министър. С тези думи той опроверга появилите се слухове, че след освобождаването от поста на заместник-министъра с ресор „туризъм" Иво Маринов, служебният кабинет ще зачеркне този отрасъл.

„За мен е важно туризмът да има ресорен заместник-министър, който да не отговаря за търговията с оръжия и всякакви други дирекции, които имаше към министерството, а да се фокусира напълно към туризма", допълни Василев.

Новото име за поста вече е избрано, но министърът отказа да го съобщи, защото назначението зависи и от премиера Марин Райков. „Държавата е изцяло зад туризма и се надявам да работим с браншовите организации, за да помислим как туризмът в България да стане по-добър продукт, по-добра услуга", заяви Асен Василев.

В момента отрасълът расте благодарение на това, че предлага евтина услуга, каза още служебният министър. „Това се видя и в логото, в което има от всичко по малко, но реално няма послание", смята Асен Василев и допълни: „Не разбрах какъв е акцентът на това лого, което е голям проблем за маркетинга и рекламата".

По думите му трябва да се помисли сериозно как България да бъде брандирана. „Например, Черно море е най-малко соленото и човек може да стои дълго във водата", заяви Василев.

Според министъра трябва да се избере посоката - дали „да сме дестинация на купона, или семейна дестинация". „Вече сме започнали доста инициативи в сектора", заяви Василев на шестия ден от работата си в министерството.