Василевса разстреля Бойко Борисов
Василевса разстреля Бойко Борисов / Александър Василев, Дарик Враца

 

Известният с нетрадиционните си  идеи и различен поглед върху изкуството врачански художник  Александър Василев – Василевса отново провокира почитателите си. И този път Василевса не изневери на стила да прави социално ангажирано изкуство и „разстреля“  бившия вече български премиер.  Една от последните картини на художника се казва „Смъртта на Бойко Борисов“. Тя е създадена дни след като българският министър-председател обяви, че преди време се е готвел атентат  срещу него.

„Бях провокиран и от един шедьовър на Фернандо Ботеро – „Смъртта на Пабло Ескобар“, обяснява за Дарик Сашо.  Като се замислиш  – в нашата история има четирима убити премиери – това са Стефан Стамболов, Димитър Петков, Александър Стамболийски и Андрей Луканов. Съдбите на други български премиери също са трагични – Мушанов, Филов, Муравиев, Багрянов…“, продължава Василевса. Това няма как да не те накара да се запиташ - не убива ли времето „собствените си деца“ или всъщност защо това се случва! Една картина с много въпроси…“.

Василевса "разстреля" Бойко Борисов
netinfo

Валилевса винаги се е вълнувал от проблемите на времето в което живеем и случващото се в обществото ни. Врачани помнят как малко преди деня, в който отдаваме почит на Ботев, художникът  отново го „разстреля“ на „Околчица“ в знак на протест, че продаваме идеите на великия български революционер  и по този начин го „разстрелваме“ всекидневно. Не са забравили и  инсталацията му с шарените ледени късове, с  която се обяви против отчуждеността между хората, както и мълчаливият му протест срещу задушаването на българските художници, изразен чрез опаковането му в найлон.

Василевса "разстреля" Бойко Борисов
netinfo

За наше съжаление България и Враца в частност се оказаха „тесни“ за Сашо. В момента той живее в Лондон и излага творбите си в аукциони, няколко галерии, и в интернет. Новият му цикъл до момента включва  около 40 картини.

 

Василевса "разстреля" Бойко Борисов
netinfo