Райков: Финансовата стабилност е гаранция, че нещата ще се подобрят
Райков: Финансовата стабилност е гаранция, че нещата ще се подобрят / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Служебното правителство ще направи всичко възможно, за да върне поне частично доверието на хората към управляващите. Това заяви премиерът Марин Райков пред БНТ.

По думите му основният проблем в момента е загубата на доверие на гражданите. "Хората се почувстваха до голяма степен изоставени от държавните институции. А част от нашите сънародници загубиха смелостта си", посочи премиерът.

Той определи случаите на самозапалили се граждани като знак на отчаяние. „Не се наемам да коментирам тези случаи, единственото, което мога да кажа е, че изпитвам голямо състрадание към тези хора", подчерта Райков.

Според него задачата на служебния кабинет не е само да организира честни избори. „Ако задачата ни беше само една, би било прекалено лесно", заяви премиерът и определи организирането на изборите като голямо предизвикателство. „Но не може изборите да са единствената ни цел. Хората очакват много от нас, но обикновено с големите очаквания идват и големите разочарования. Ние не обещаваме чудеса, а само да направим максимума и да върнем доверието на хората", коментира още Райков.

Той добави, че в момента се прави задълбочена оценка на възможностите, които има, за решаване на някои от социалните проблеми на българите. „Сигурно е, че от 1 април ще увеличим пенсиите средно с около 9%. Продължаваме да търсим резерви в бюджета, за да решим други социални проблеми. Ще бъдем с по-голям интерес и по-голяма грижа по отношение на социалните жестове, които се очакват от нас, но няма да изпаднем в популизъм. Не можем да дадем това, което го няма. Ще държим на финансова стабилност, защото тя е гаранция, че нещата ще се подобрят", добави Райков.

„Не сменяме цената на тока. Тя се сваля от ДКЕВР. Създадохме условия цената на падне и цената пада", каза още той.

На въпрос за оценка на миналото правителство Райков заяви: „Тази преценка не ми принадлежи, именно защото ние сме длъжни да бъдем неутрални. Гражданите са на улицата, защото не крият, че имат упреци към всички български правителства. Не мога да кажа нещо за предишното, за по-предишното правителство и за другите. Няма да дам оценка и на правителството на Станишев", добави премиерът.

„Политическите кабинети подават оставка. Моята амбиция не е да създам нова бюрокрация, но очевидно е, че с някои ще се разделим, но други ще останат. Областните управители са връзката между местната власт с централната власт и не би било уместно точно сега да се сменят. Не можем да си позволим да блокираме държавата", посочи Марин Райков, цитиран от Фокус. По думите му отделните хора са част от една система. „Ще направим така, че цялата система да функционира. Не би било добър сигнал, ако създадем хаос. Бил съм заместник-министър и в правителството на Иван Костов, бил съм посланик зад граница в правителството на Симеон Сакскобургготски. Единствената обвързаност, която мога да афиширам, е обвързаността с България", каза още премиерът.

„Убеден съм, че говорейки за електронно правителство, това е задача, която с основание сме определили като една от основните. Ще изготвим много строен реалистичен проект за въвеждане на това правителство", добави Райков.

На въпрос за отношенията с Македония Райков припомни, че е участвал в редактирането на Декларацията от 1999 г. Тя е действително основата на нашите отношения с Македония. „За любовта са нужни двама, но ние ще направим всичко възможно", коментира сключването на договор със съседна Македония премиерът. „Надявам се да има любов с Македония. Тази любов е най-добрият гарант за европейското бъдеще на Македония", отбеляза Райков.