Обсерваторията в Стара Загора организира кампания за наблюдение на кометата PanSTARRS
Обсерваторията в Стара Загора организира кампания за наблюдение на кометата PanSTARRS / www.sxc.hu

От 18 до 25 март 2013 Народна Астрономическа Обсерватория "Юрий Гагарин" - Стара Загора организира кампания за наблюдение на ярката комета С/2011 L4 (PanSTARRS). Кометата PanSTARRS все по-добре може да бъде забелязана в старозагорското небе. Вижда се с просто око ниско на западния хоризонт при залез Слънце около 19 часа.

Гражданите на Стара Загора могат да се възползват от възможността да научат повече за кометите чрез презентациите и филмите в залата на НАОП и при ясно небе да наблюдават кометата PanSTARRS с телескоп от наблюдателната площадка на НАОП всеки работен ден в периода 18-25 март от 18:00 до 19:30 часа.
От обсерваторията организират посрещане на пролетното равноденствие на 20 март в 13:02 часа на наблюдателната площадка на НАОП край новата атракция „Слънчев часовник".

За желаещите да научат нещо повече за древния начин за измерване на времето чрез слънчеви часовници от 12 часа в залата на НАОП се предлага мултимедийна презентация, а при ясно небе и наблюдение на слънчевите петна с телескоп.