Търговците от пазара искат по-ниски наеми
Търговците от пазара искат по-ниски наеми / Дарик Добрич
Търговците от пазара искат по-ниски наеми
62547
Търговците от пазара искат по-ниски наеми
  • Търговците от пазара искат по-ниски наеми

Търговци от кооперативния пазар в Добрич протестираха пред общината. Те се събраха пред кметството в 8.00 часа и останаха там за около час, след което се върнаха на работните си места.

Продавачите настояват наемът за една маса, който сега е 164 лева да се намали на 120. Иска се още смяна на управлението на „Общински пазари”, безплатно ползване на тоалетна и премахването на синята зона около пазара.

С протестиращите беше общинският съветник от БСП Владимир Калчев, който е поел ангажимент да ги представлява. Калчев съобщи, че исканията на търговците са внесени официално още вчера. Днес се очаква среща с кмета на Добрич Детелина Николова. Ако при разговорите не се постигне съгласие търговците ще продължат протеста си в понеделник, когато отново ще се съберат пред сградата на общината.

Търговците от пазара искат по-ниски наеми
netinfo

Печалбите ни са намалели в пъти, условията за работа не са подобрени, а наемите се вдигат. Това е непосилно за нас, коментираха събралите се хора. На този етап под исканията са се подписали 93-ма търговци и 78 клиенти. Двете подписки продължават.

„В други градове наемите са по 70-80 лева, а тук двойно по-високи”, заявиха протестиращите. Те попитаха защо наемът за маса на пазара не е упоменат в Наредбата за управление на общинското имущество.

Търговците от пазара искат по-ниски наеми
netinfo

Клиентите ни са обеднели и вместо да платят по левче за паркинг в синята зона,  предпочитат с тези пари да си купят килограм картофи от друго място, казаха още търговците.

Към протестиращите се присъедини и Десислава Петкова, която доскоро е държала магазин за хранителни стоки на пазара. Бях принудена да затворя обекта, след като входът към него беше запушен от павилион за горнооряховска скара, каза жената. На среща с кмета тя е поискала като компенсация да плаща по-нисък наем, но това й било отказано.

Част от думите на търговците и Владимир Калчев можете да чуете в прикачения файл.