Повече за личността Хорхе Берголио - новият папа Франциск
Повече за личността Хорхе Берголио - новият папа Франциск / снимка: Reuters
Повече за личността Хорхе Берголио - новият папа Франциск
62543
Повече за личността Хорхе Берголио - новият папа Франциск
  • Повече за личността Хорхе Берголио - новият папа Франциск

Хорхе Берголио е един от пет деца на италиански емигранти. Баща му е железничар и семейството е живяло в кварталът „Флорес", в югозападната част на столицата. Според непотвърдени източници той е имал тежко боледуване като дете и му е ампутиран единият бял дроб. Завършва университета в Буенос Айрес с магистратура по химия, след което влиза в семинарията. Как обаче това обикновено момче от най-обикновен квартал на "Южноамериканския Париж" стигна до Свети Петровия престол?

Тези, които вярват в поличбите, ще си припомнят, че само час, преди да излезе белият пушек от Систинската капела и, докато хиляди вярващи вече се бяха събрали на площада „Свети Петър" под вечерния римски дъжд, един упорит гларус си хареса прословутия временен комин и кацна върху него, като не излетя повече от половин час. Малко по-късно същата вечер стана ясно, че избраното име на новия папа на Римокатолическата църква е избрал името си в чест на Свети Франциск - покровител на животните, чийто атрибут в повечето фрески е птица.

Според приближени до църквата, Франциск е бил на второ място в балотажа през 2005 г., когато Йозеф Рацингер стана папа. Явно Бог е решил да го накара да почака няколко години.

Прословутото скромно държание на аржентинския архиепископ се виждаше още преди папския конклав - в седмицата, преди той да започне, кардинал Хорхе Берголио не даде никакви интервюта след като пристигна във Ватикана в първите дни на март, с изключение на отделни, примирени изречения само на малък брой журналисти. "Необходимо е хората да се молят за нас", сподели той пред испански репортер, преди да започне свещеното гласуване.

От 115-те кардинали Берголио беше 31-вият, който положи кардиналската клетва с ръка върху Евангелието.

След появата си на балкона на Базиликата на Свети Петър, папата през цялото време говореше в множествено число. "Нека днес предприемем този път, на епископа и народа. Този път на Римската църква, която доставя милостиня. Едно пътешествие на братството, на любовта и на взаимното доверие."

266-ият папа, чието име на италиански и испански е Франческо и Франсиско, винаги е бил близо до най-бедните и най-онеправданите в обществото. Още от първата година, в която той става архиепископ, събира по 12 човека от различни нуждаещи се общности преди Великден и им мие символично краката, някои от тях и целува - така, както прави Исус Христос със своите ученици. През 1999 г. той прави това с 12-ма пациенти, болни от спин в болница в Буенос Айрес, а през 2000 г., отива в затвора и прави същото с 12-ма затворници.

Франциск е член на Йезуитския орден, който отделя особено внимание на това да приближава църквата до нуждаещите се. Въпреки че по-голямата част от Латинска Америка е приела католическата вяра, благодарение именно на Йезуитите, този орден никога не е бил особено близък до папската институция, тъй като близкото им отношение с бедните не е било удобно на високите нива на църквата и на вътрешната политика в Рим. Орденът дори се сблъсква с църквата и с правителствата на Испания и Португалия заради това, че предпазвал местните южноамериканци от това да бъдат поробени. Избирането на Папа Франциск, който като духовник редовно е посещавал и най-бедните квартали на аржентинската столица, се тълкува като знак, че обитателят на Свети-Петровия престол ще се постарае да пренасочи ценностите на своите подчинени така, че да се средоточат по-големи грижи на най-нуждаещите се из света.

Въпреки всичко новият папа вероятно няма да успее изцяло да избегне полемиката - той е консервативен към няколко свръхактуални теми в модерния свят - например, абортите и хомосексуалните бракове. Берголио е имал сложни отношения с аржентинския президент Кристина Фернандес, частично по тези причини, които отношения се влошиха, след като през 2010 г. еднополовите бракове бяха узаконени в страната.

Избран е за архиепископ на Буенос Айрес през 1998 г. и редовно получава покани от ресторантьори да уважи заведенията им с присъствието си, които той редовно отказва, предпочитайки топла супа в различни заведения в стария град.

Базираният в Южна Америка английски журналист Джонатан Уотс обяснява, че Берголио е типичният "портеньо", както се наричат жителите на аржентинската столица - почитател на класическата музика и ценител на писателя Хорхе Луис Борхес. Не на последно място той е и запалянко на местния футболен отбор Сан Лоренсо, един от чиито прякори, по случайност, е "Светците". Берголио получи членската си карта през 2009 г., като знак на благодарност, след като държа католическа меса в клубния спортен комплекс. Според архитекта Оскар Лукини, който официално му връчи членската карта, Берголио "живее в постоянно страдание" за отбора, който, макар и по-малък от известните си съседи Ривър Плейт и Бока Хуниорс, все пак е печелил 14 национални шампионата.