МОСВ предприема мерки заради очаквани значителни валежи
МОСВ предприема мерки заради очаквани значителни валежи / снимка: Sofia Photo Agency, архив

От 15 март се очакват повишения на водните нива в почти цялата страна, по-съществени в Южна България и при реките от източната половина на Дунавския водосборен басейн, съобщиха от Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

В МОСВ е постъпила информация от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за очаквани значителни валежи и снеготопене, в резултат на които се очаква съществено повишение на нивата на реките в Рило-Родопската област, по поречията на реките Арда и Места и десните притоци на река Марица.

С настъпването на пролетното снеготопене, поради по-високите температури и очакваните количества валежи, се създават условия за преминаване на високи вълни по реките, предава БГНЕС.

МОСВ изпрати писма до областните управители и общините с указания за предприемане на необходимите действия за безпроблемно отвеждане на високите води и осигуряване на проходимостта на речните легла.

От министерството са разпоредили на експлоатационното дружество на каскада "Арда" с цел поемане на очаквания приток да бъдат предприети мерки за освобождаване на обем в язовирите от каскадата чрез работа на ВЕЦ-овете и при необходимост - чрез отваряне на основните изпускатели.

Междувременно стана ясно, че два положителни температурни рекорда са отчетени днес. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН). В Свищов днес термометрите са отчели 20,7 градуса, а предишният температурен рекорд е бил през 1979 г. - плюс 20,1 градуса. В Ахтопол днес е било 20,6 градуса, а предишната висока температура е от 1994 г. - плюс 19 градуса.

Това обаче не са най-високите температури отчетени през деня. Най-висока е била температурата в Бургас - 22,6 градуса над нулата. Топло е било също в Плевен - плюс 21,5 градуса и в Ловеч - плюс 21,3 градуса. Продължава да бъде най-силен вятърът в Кърджали - с порив от 34 м/сек. Духа югозападен вятър със средна скорост 28 м/сек. Силен е вятърът и в Хасково с пориви от 25 м/сек. С пориви от 28 м/сек. е вятърът в Русе. Силен е вятърът и във Враца, Монтана, Кнежа, Русе, Ловеч, Велико Търново, Разград, Пловдив, Казанлък, Елхово, Емине и Сандански - с пулсации между 20 и 24 м/сек, предава агенция Фокус.

Почти през целия ден вали краткотраен и на моменти - интензивен дъжд в Югозападна България. Вали в Сандански, Гоце Делчев, Кърджали, Кюстендил, както и на Рожен.

Повече за времето четете на Vremeto.bg