Болница Св. Марина във Варна получи най-голямото дарение от инициативата Избери, за да помогнеш
Болница Св. Марина във Варна получи най-голямото дарение от инициативата Избери, за да помогнеш / netinfo

313 178 лева в подкрепа на 23 проекта бяха набрани от четвъртата благотворителна инициатива на Райфайзенбанк "Избери, за да помогнеш". Изпълнителният директор на банката и председател на управителния съвет Момчил Андреев връчи чековете на представители на организациите.

Най-много средства събра проектът на клиниката по детска хематология и онкология към болница "Св. Марина" в град Варна - 56 382 лева. Друго голямо дарение е по проекта на Фондация Помощ за благотворителността в България за лечение и терапия на деца с множество заболявания - 46 425 лева. За купуването на респиратор за отделението по Неонатологиия в град Хасково са дарени 40 726 лева.

70% от средствата ще отидат в подкрепа на проекти в сферата на здравеопазването. Останалите средства ще бъдат дарени за опазване на околната среда, култура и образование, както и на социалната сфера. От старта на първата кампания през 2009 до този момент са събрани близо 1,5 млн. лева, разказа още Момчил Андреев. Детското здравеопазване е приоритет на дарителите според Андреев. 2400 служители на Райфайзен са се включили в тазгодишната кампания, която по думите на изпълнителния директор вече се е превърнала в традиция, която се надяват да продължи.

Болница "Св Марина" във Варна получи найголямото дарение от инициативата "Избери за да помогнеш"
netinfo

Иван Иванов е председател на Фондация "Агапедия България" - това е център за социална интеграция на деца лишени от родителска грижа и деца от социално слаби семейства. От кампанията "Избери, за да помогнеш" те получават 14 500 лева. Разполагат с няколко центъра за настаняване от семеен тип в София, където живеят деца на възраст между шест и 18-годишна възраст. Иван Иванов разказа, че след навършване на пълнолетие децата от центъра продължават да се грижат за тях и да им помагат. Проектът, с който са кандидатствали, е за малка семейна къща, в която живеят шест деца на възраст от осем до 16 години. Със средствата ще бъде купено най-необходимото за децата - хранителни продукти, облекло и учебни помагала.

22 869 лева получава проектът на Център за защита правата в здравеопазването. Представителят Стойчо Кацаров обясни, че сумата ще бъде използвана за безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата. Те ще се осъществяват в малките общини, където болници няма. Вече са изготвили и график, като прегледите ще започнат от 13 април в 19 общини в страната. Стойчо Кацаров обясни, че се очаква около 4000 жени да бъдат прегледани - наред с прегледа от специалисти, пациентките, при които има съмнения или вече поставена диагноза, ще постъпват директно в болница в столицата. Там ще им бъде направена диагностика и лечение на раковото заболяване.

Сайтът на инициативата www.izberi.rbb.bg остава активен и в него ще се поместват отчетите на организациите, включени в кампанията за това как са изразходвали дарените средства.